Vrouwen die tijdens de zwangerschap aan hogere niveaus van luchtvervuiling worden blootgesteld, hebben baby’s die in de eerste maanden na de geboorte ongewoon snel groeien, waardoor ze overtollig vet krijgen waardoor ze later in hun leven risico lopen op obesitas en aanverwante ziekten, blijkt uit nieuw onderzoek van CU Boulder.
De studie van Latijns-Amerikaanse moeder-kind-paren, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health, is de laatste die suggereert dat een slechte luchtkwaliteit op zijn minst gedeeltelijk kan bijdragen aan de zwaarlijvigheidsepidemie van het land, met name onder minderheden die de neiging hebben om op plaatsen te leven met meer blootstelling aan giftige stoffen.
Ongeveer een op de vier Spaanse jongeren in de Verenigde Staten is zwaarlijvig, vergeleken met ongeveer 14% van de blanke jongeren en 11% van de Aziatische jongeren.
“Hogere percentages van obesitas bij bepaalde groepen in onze samenleving zijn niet alleen een bijproduct van persoonlijke keuzes zoals lichaamsbeweging en calorieën erin, calorieën eruit. Het is ingewikkelder dan dat”, zegt senior auteur Tanya Alderete, een assistent-professor bij de afdeling Integratieve Fysiologie . “Deze studie en anderen suggereren dat het ook verband kan houden met hoeveel milieubelasting iemand draagt.”
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen die roken of chronisch worden blootgesteld aan luchtvervuiling, een kleiner geboortegewicht hebben. In het eerste levensjaar hebben die baby’s de neiging om te racen om de achterstand in te halen en komen ze ongewoon snel aan. Versnelde gewichtstoename in het vroege leven is in verband gebracht met diabetes, hartaandoeningen en gewichtsproblemen in de kindertijd en adolescentie.
“Deze periode, tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte, is een cruciaal ontwikkelingsvenster en nadelige blootstellingen kunnen het kind programmeren om later in het leven tal van problemen te krijgen”, zegt hoofdauteur William Patterson, een doctoraalstudent.
Studie: http://dx.doi.org/10.1186/s12940-021-00753-8
Persbericht Colorado University