Nieuw onderzoek gepubliceerd in Acta Paediatrica toont aan dat de geestelijke gezondheid van een zwangere vrouw invloed kan hebben op het aanrakingsgedrag van tweelingen en eenlingen tijdens de zwangerschap, en in het geval van een tweeling, hoe vaak ze zichzelf en elkaar aanraken. Dergelijk aanraakgedrag kan een rustgevend mechanisme zijn voor foetussen wanneer moeders gestrest of depressief zijn tijdens hun zwangerschap.
De studie, die was gebaseerd op echografische scans bij 30 zwangere vrouwen, vond ook dat depressie en stress van de moeder het aanrakings- en bewegingsgedrag van zowel eenlingen als een tweeling beïnvloedden, maar met verschillen tussen de twee.
“We weten al dat de mentale gezondheid van moeders, met name stress en depressie, een effect heeft op de ontwikkeling van de foetus. De bevindingen van deze pilotstudie bieden een fascinerend inzicht in de prenatale ervaring”, zegt hoofdauteur Nadja Reissland, DPhil, van Durham University, in het VK. “Er moet meer onderzoek worden gedaan om een toolkit met middelen te creëren waarmee verloskundigen, verloskundigen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg vrouwen tijdens hun zwangerschap beter kunnen ondersteunen met zorg die is afgestemd op hun zorgbehoeften.”