Uit een onderzoek onder meer dan 200.000 personen is gebleken dat patiënten met hartfalen meer kans hebben op het ontwikkelen van kanker dan hun leeftijdsgenoten zonder hartfalen. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op Heart Failure 2021, een online wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC),1 en gepubliceerd in ESC Heart Failure, een tijdschrift van de ESC.
“Dit was een observatiestudie en de resultaten bewijzen niet dat hartfalen kanker veroorzaakt”, zegt auteur Dr. Mark Luedde van de Christian-Albrechts-University of Kiel and Cardiology Joint Practice Bremerhaven, Duitsland. “De bevindingen suggereren echter dat patiënten met hartfalen baat kunnen hebben bij kankerpreventiemaatregelen.”
Hartfalen treft wereldwijd ongeveer 65 miljoen mensen. Sommige patiënten met kanker ontwikkelen hartfalen als gevolg van de behandeling van kanker. Meer recentelijk is ook gebleken dat hartfalenpatiënten een verhoogde incidentie van kanker kunnen hebben in de loop van hun hartziekte, maar de meeste onderzoeken waren klein
De huidige studie onderzocht de associatie tussen hartfalen en de ontwikkeling van nieuwe kankers in een groot cohort. Het onderzoek maakte gebruik van informatie uit de landelijk representatieve Disease Analyzer-database, die 1.274 huisartsenpraktijken in Duitsland omvat.
In totaal werden 100.124 patiënten met hartfalen en 100.124 personen zonder hartfalen in de analyse opgenomen. Patiënten met hartfalen en patiënten zonder hartfalen werden individueel gematcht op geslacht, leeftijd, obesitas, diabetes en consultfrequentie. Geen van de deelnemers had kanker aan het begin van de studie. Statistische modellen werden gebruikt om de associatie tussen hartfalen en de incidentie van kanker gedurende 10 jaar te onderzoeken.
De gemiddelde leeftijd van de onderzoekspopulatie was 72,6 jaar en 54% was vrouw. Tijdens de observatieperiode van 10 jaar was de incidentie van kanker significant hoger bij patiënten met hartfalen (25,7%) in vergelijking met patiënten zonder hartfalen (16,2%). Bij vrouwen was de incidentie van kanker 28,6% bij patiënten met hartfalen en 18,8% bij patiënten zonder hartfalen. Bij mannen waren de overeenkomstige percentages 23,2% en 13,8%.
Hartfalen was significant geassocieerd met de incidentie van kanker, met een hazard ratio van 1,76. De hazard ratio’s voor vrouwen en mannen waren respectievelijk 1,85 en 1,69.
Er werden significante associaties gevonden tussen hartfalen en alle onderzochte kankertypes. De grootste toename van het risico werd waargenomen voor kanker van de lip, mondholte en keelholte, met een hazard ratio van 2,10, gevolgd door kanker van de luchtwegen, met een hazard ratio van 1,91. De hazard ratio’s voor andere locaties waren 1,86 voor kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen, 1,83 voor huidtumoren, 1,77 voor lymfoïde en hematopoëtische weefselkanker, 1,75 voor kanker van het spijsverteringskanaal, 1,67 voor borstkanker, 1,64 voor kanker van het urogenitale kanaal en 1,52 voor mannelijke geslachtsorganen kanker.
Dr. Luedde zei: “Onze resultaten stellen ons in staat te speculeren dat er een causaal verband kan zijn tussen hartfalen en een verhoogde kans op kanker. Dit is biologisch aannemelijk, aangezien er experimenteel bewijs is dat factoren die worden uitgescheiden door het falende hart de tumorgroei kunnen stimuleren
Hij vervolgde: “Hoewel hartfalen en kanker gemeenschappelijke risicofactoren delen, zoals obesitas en diabetes, werden deze in de analyse verantwoord door ze te matchen. Opgemerkt moet worden dat onze database geen informatie bevat over roken, alcoholgebruik of fysieke activiteit, dus we konden deze in de analyse niet evenaren.”
Dr. Luedde concludeerde: “Het is gebruikelijk dat kankerpatiënten die hartbeschadigende medicijnen hebben gekregen, worden gecontroleerd op hartfalen. Omgekeerd stapelen de bewijzen zich op dat patiënten met hartfalen baat kunnen hebben bij intensieve monitoring van de ontwikkeling van kanker, bijvoorbeeld door middel van screening. Gezien de hoge incidentie van beide ziekten en hun impact op het leven van de getroffenen, verdienen deze patiënten de maximale gezamenlijke inspanningen van cardiologen en oncologen.”