Er zijn geen FDA-voorschriften om patiënten te waarschuwen wanneer medicatie is afgeleid van dieren
Volgens nieuw onderzoek in het Journal of Osteopathic Medicine pleiten meer en meer artsen en apothekers ervoor dat patiënten op de hoogte worden gebracht dat dierlijke bijproducten in hun medicijnen voorkomen. Veel voorkomende medicijnen, waaronder veel gebruikte bloedverdunners en hormonen, worden vaak afgeleid van dierlijke bijproducten en voorgeschreven zonder de patiënt te raadplegen
over zijn overtuigingen.
“Patiënten verdienen het te weten waar hun medicijnen van gemaakt zijn, maar deze informatie wordt zelden meegedeeld”, zegt Sara Reed, studentendokter aan Lincoln Memorial University (LMU) DeBusk College of Osteopathic Medicine en auteur van het artikel. “De patiënt op de eerste plaats zetten, betekent communiceren over het geneesmiddel dat wordt aanbevolen, en in sommige gevallen een alternatieve optie voorschrijven.”
Veel voorkomende van dieren afkomstige medicijnen.
Heparinoïden zijn een klasse medicijnen die voornamelijk afkomstig zijn van varkens. Deze geneesmiddelen worden routinematig gebruikt als bloedverdunner om bloedstolsels te voorkomen en worden in veel instellingen gegeven na een operatie, een hartaanval, of om de verdere ontwikkeling van bloedstolsels te voorkomen.
Ook gebruikelijk zijn geconjugeerde oestrogenen, die kunnen worden gebruikt om matige tot ernstige opvliegers en andere symptomen van de menopauze te behandelen. Het zijn van paarden afgeleide hormonen.
“Over het algemeen kunnen patiënten die verschillende hormoonbehandelingen voorgeschreven krijgen hun arts raadplegen over de inhoud,’ zei Mary Beth Babos, PharmD, hoogleraar farmacologie aan LMU, en hoofdauteur van de paper. “Er is bijvoorbeeld geen volledig diervrij oraal schildklier hormoon op de markt. ”
Bestaande richtlijnen.
Hoewel de VS geen formele aanbevelingen hebben, hebben andere landen wel gepubliceerde richtlijnen voor geneesmiddelen van dierlijke oorsprong. De eerste richtlijnen daaromtrent in het Verenigd Koninkrijk zijn in 2004 gepubliceerd en die in Australië in 2007 en in 2019 opnieuw bijgewerkt. Richtlijnen van de FDA blijven niet beschikbaar.
Culturele competentie.
Omdat sommige patiënten zich houden aan een religieuze doctrine die aanbeveelt om bepaalde dierlijke bijproducten te mijden, hebben de auteurs van de studie eerder onderzoek herbekeke. Volgens hun bevindingen zijn er veel religies die het gebruik van producten afkomstig van dieren ontmoedigen als dat niet nodig is om een mensenleven te redden.
Joodse en moslimleiders zijn het erover eens dat het gebruik van producten afgeleid van varkens – normaal gesproken verboden door beide religies – alleen acceptabel is als het nodig is om een menselijk leven te beschermen.
De Hindu Council van Australia ontraadt runderproducten, inclusief medicijnen afkomstig van koeienl.
Sikh-leiders en leiders van de hindoeïstische Vaishnav-sekte maken bezwaar tegen het gebruik vanmedicatie of chirurgisch verband afkomstig van dierlijke bronnen tenzij er geen alternatief bestaat.
Veel boeddhisten van de Theravada-sekte en christenen van de zevende dag adventistische sekte die vegetarisme beoefenen als onderdeel van hun geloof, wijzen het gebruik van dierlijke medische producten af.
Leiders van de Jehovah’s Getuigen-sekte willen dat hun leden van bloed afkomstige producten afwijzen.
“Bij gebrek aan begeleiding van de overheid, hopen we dat dit onderzoek artsen en voorschrijvers zal aanzetten het gesprek met patiënten aan te gaan over of ze producten van dierlijke oorsprong accepteren” zei Reed.
‘Uiteindelijk is het de patiënt die moet bepalen of een medicijn al of niet past bij zijn levensstijl.”
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck