Patiënten met reeds bestaande ademhalingsaandoeningen zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD) en die in gebieden met hoge luchtverontreiniging wonen, hebben een grotere kans op ziekenhuisopname als ze COVID-19 oplopen, zegt een onderzoeker van de University of Cincinnati. Angelico Mendy, MD, PhD, assistent-professor milieu- en volksgezondheidswetenschappen, aan het UC College of Medicine, bekeek de gezondheidsresultaten en achtergronden van 1.128 COVID-19-patiënten bij UC Health, het UC-aangesloten gezondheidszorgsysteem in Greater Cincinnati .
Mendy leidde een team van onderzoekers in een onderzoek op individueel niveau dat een statistisch model gebruikte om het verband te evalueren tussen langdurige blootstelling aan fijnstof kleiner dan of gelijk aan 2,5 micrometer – het verwijst naar een mengsel van kleine deeltjes en druppeltjes in de lucht die twee en een halve micron of minder breed zijn – en ziekenhuisopnames voor COVID-19. Dankzij medische dossiers konden onderzoekers de postcodes van patiënten gebruiken om hun blootstelling aan deeltjes over een periode van 10 jaar te schatten.
“Fijn stof is erg klein, klein genoeg om diep in de longen te worden ingeademd, ze dringen het bloed binnen en tasten ook andere orgaansystemen aan”, zegt Mendy. “Luchtverontreiniging als gevolg van emissies van auto’s, fabrieken of andere bronnen is een bron van fijnstof.”
“Onze studie vond geen verband tussen de ernst van COVID-19 en fijnstof in het algemeen, maar we vonden wel iets voor mensen met astma en COPD”, zegt Mendy. “Mensen met reeds bestaande astma en COPD, wanneer ze worden blootgesteld aan hogere niveaus van fijnstof, hebben ze meer kans op ernstige COVID-19, ernstig genoeg om in het ziekenhuis te worden opgenomen.”
Onderzoekers ontdekten dat een toename van één eenheid in fijnstof 2,5 geassocieerd was met een 60% hogere kans op ziekenhuisopname voor COVID-19-patiënten met een reeds bestaande luchtwegaandoening. Bij patiënten zonder ademhalingsziekte werd geen verband waargenomen.
De bevindingen van het onderzoek zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Respiratory Medicine.
Het is de eerste studie waarin gekeken wordt naar een verband tussen luchtverontreiniging, COVID-19 en individuele patiënten, zegt Mendy. Een co-auteur van het onderzoek, Xiao Wu, PhD, van de afdeling Biostatistiek aan de Harvard University, leidde vorig jaar een onderzoek naar luchtvervuiling en COVID-19-sterfte in de Verenigde Staten.
“Deze studie kan beleidsimplicaties hebben, zoals het verminderen van de blootstelling aan fijnstof”, zegt Mendy. “Veel mensen willen meer schone energie en minder uitstoot in de atmosfeer.”
Mendy zegt dat de bevindingen van zijn pilotstudie voorlopig zijn en hij hoopt deze te gebruiken om steun te genereren voor een grotere, meer uitgebreide studie van patiënten. Bij de UC Health-patiënten in het onderzoek werd tussen 13 maart 2020 en 5 juli 2020 de diagnose COVID-19 gesteld. De dataset werd ontdaan van alle ID’s van de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). De mediane leeftijd voor patiënten was 46 en 96,6% waren inwoners van Ohio en de resterende 3,4% was afkomstig uit Kentucky, Indiana, New York, South Carolina, West Virginia en Iowa.