Het verwijderen van verontreinigende stoffen uit de lucht, of atmosferische afzetting, is een natuurlijk reinigingsmechanisme. De verwijderde giftige stoffen verdwijnen echter niet zomaar op aarde. China’s Soil Pollution Survey, gepubliceerd in 2014, toont aan dat 19,4% van de Chinese landbouwgrond vervuild was en dat 82% van de vervuilende stof giftige zware metalen zoals cadmium waren, die chronische gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Atmosferische depositie is een belangrijke bron van deze zware metalen in de bodem, maar wordt vaak verwaarloosd. In tegenstelling tot bronnen uit irrigatiewater, zuiveringsslib, kunstmest en dierlijke mest, is atmosferische depositie niet gemakkelijk waar te nemen. En het gebrek aan metingen maakt het ook moeilijk om te volgen wat er met zware metalen gebeurt als ze uit de lucht op de grond vallen.
Eerder in 2013 is een reeks beheersmaatregelen genomen om de luchtkwaliteit in China te verbeteren. Als gevolg hiervan zijn de concentraties van fijne deeltjes en sulfaataerosolen tussen 2013 en 2017 aanzienlijk verminderd.
Dr. Yuepeng Pan van het Instituut voor Atmosferische Fysica aan de Chinese Academie van Wetenschappen was een onderzoeker die zich toelegde op het volgen van atmosferische verwerking en afzetting van luchtverontreinigende stoffen en hun impact op het ecosysteem. Hij werd enorm aangemoedigd door het positieve effect van de Clean Air Act en ondertussen vroeg hij zich af: “Zal de Clean Air Act ook invloed hebben op de atmosferische depositie? Zo ja, welke implicaties kunnen we krijgen?”
In een recente studie gepubliceerd in Atmosphere, volgden Dr. Pan en zijn groep de atmosferische afzettingen van zware metalen op een agrarische site in het landelijke Beijing. Ze ontdekten dat de depositieflux van zware metalen die volledig in fijne deeltjes voorkomen aanzienlijk afnam in vergelijking met die in de vorm van grove deeltjes, wat aangeeft dat de Clean Air Act die de afgelopen jaren is geïmplementeerd zeer effectief was, met een gunstig ‘neveneffect’ bij het verminderen van omgevingsfactoren. zware metalen uit antropogene emissies.
Pan merkte ook op dat hoewel de bulkdepositieflux van zware metalen substantieel is afgenomen in vergelijking met de records van tien jaar geleden, de huidige depositieflux van lood nog steeds hoger is dan die gerapporteerd in Europa. Bovendien ontdekten Pan en zijn team dat de jaarlijkse bulkdepositieflux van zware metalen in 2017-2020 de neiging had af te nemen, samenvallend met de jaarlijkse variaties van fijn stof. Ze schreven deze daling toe aan de fluctuaties van de emissies van hun belangrijkste bronnen en niet zozeer aan de neerslag die de depositieprocessen beheerst.
“Deze gunstige bijwerking van de Clear Air Act is totaal onbedoeld, maar hieruit kunnen we leren dat om de zwevende metalen in de Noord-Chinese vlakte verder te verminderen, toekomstige beheersmaatregelen meer aandacht moeten besteden aan bodem / stof, verbranding van biomassa, verbranding van steenkool. en industriële emissies, “stelde Pan voor,” omdat deze bronnen hebben bijgedragen aan ~ 90% van de chemische componenten in atmosferische afzettingen. “