Wetenschappers van de afdeling Fysiologie van de Universiteit van Granada (UGR) hebben aangetoond dat cafeïne (ongeveer 3 mg / kg, het equivalent van een sterke koffie) die een half uur voor aerobe training wordt ingenomen, de vetverbranding aanzienlijk verhoogt. Ze ontdekten ook dat als de oefening ‘s middags wordt uitgevoerd, de effecten van de cafeïne meer uitgesproken zijn dan’ s ochtends.
In hun studie, gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, wilden de onderzoekers bepalen of cafeïne – een van de meest gebruikte ergogene stoffen ter wereld om sportprestaties te verbeteren – daadwerkelijk oxidatie of ‘verbranding’ verhoogt. “van vet tijdens het sporten. Ondanks het feit dat consumptie ervan in de vorm van supplementen heel gebruikelijk is, is het wetenschappelijk bewijs voor de heilzame beweringen schaars.
“De aanbeveling om ‘s ochtends op een lege maag te trainen om de vetoxidatie te verhogen, is gemeengoed. Het kan echter zijn dat deze aanbeveling een wetenschappelijke basis mist, aangezien het niet bekend is of deze toename het gevolg is van’ s ochtends sporten of het ontbreken van voedsel. voor een langere periode ‘, legt de hoofdauteur van dit onderzoek, Francisco José Amaro-Gahete van de afdeling Fysiologie van de UGR, uit.
In totaal namen 15 mannen (gemiddelde leeftijd 32) deel aan het onderzoek, waarbij ze vier keer met tussenpozen van zeven dagen een inspanningstest aflegden. De proefpersonen slikten om 8.00 uur en 17.00 uur 3 mg / kg cafeïne of een placebo (elke proefpersoon voltooide de tests in alle vier de omstandigheden in een willekeurige volgorde). De omstandigheden voorafgaand aan elke inspanningstest (verstreken uren sinds de laatste maaltijd, lichamelijke inspanning of consumptie van stimulerende stoffen) waren strikt gestandaardiseerd en de vetoxidatie tijdens inspanning werd dienovereenkomstig berekend.
Maximale vetoxidatie
“De resultaten van onze studie toonden aan dat acute inname van cafeïne 30 minuten voor het uitvoeren van een aërobe inspanningstest de maximale vetoxidatie tijdens inspanning verhoogde, ongeacht het tijdstip van de dag”, legt Francisco J. Amaro uit. Het bestaan van een dagelijkse variatie in vetoxidatie tijdens inspanning werd bevestigd, waarbij de waarden ‘s middags hoger waren dan’ s ochtends voor gelijke uren vasten.
Deze resultaten laten ook zien dat cafeïne de vetoxidatie tijdens de ochtendtraining verhoogt op een vergelijkbare manier als die wordt waargenomen zonder cafeïne-inname in de middag.
Samenvattend suggereren de bevindingen van deze studie dat de combinatie van acute cafeïne-inname en aerobe inspanning die ‘s middags met matige intensiteit wordt uitgevoerd, het optimale scenario biedt voor mensen die hun vetverbranding willen verhogen tijdens lichamelijke inspanning.