Nieuw onderzoek toont aan dat cafeïne die tijdens de zwangerschap wordt geconsumeerd, belangrijke hersenbanen kan veranderen die later in het leven tot gedragsproblemen kunnen leiden. Onderzoekers van het Del Monte Institute for Neuroscience aan het University of Rochester Medical Center (URMC) analyseerden duizenden hersenscans van negen- en tienjarigen en onthulden veranderingen in de hersenstructuur bij kinderen die in utero aan cafeïne werden blootgesteld.
“Dit zijn een soort van kleine effecten en het veroorzaakt geen afschuwelijke psychiatrische aandoeningen, maar het veroorzaakt minimale maar merkbare gedragsproblemen die ons zouden moeten doen nadenken over de langetermijneffecten van cafeïne-inname tijdens de zwangerschap”, aldus John Foxe, Ph.D., directeur van het Del Monte Institute for Neuroscience, en hoofdonderzoeker van de Adolescent Brain Cognitive Development of ABCD Study aan de University of Rochester. “Ik veronderstel dat de uitkomst van dit onderzoek een aanbeveling zal zijn dat cafeïne tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niet zo’n goed idee is.”
Verhoogde gedragsproblemen, aandachtsproblemen en hyperactiviteit zijn allemaal symptomen die onderzoekers bij deze kinderen hebben waargenomen. “Wat dit uniek maakt, is dat we een biologische route hebben die er anders uitziet als je tijdens de zwangerschap cafeïne consumeert”, zegt Zachary Christensen, een arts. kandidaat in het Medical Science Training Program en eerste auteur van het artikel gepubliceerd in het tijdschrift Neuropharmacology. “Eerdere studies hebben aangetoond dat kinderen anders presteren op IQ-tests, of dat ze een andere psychopathologie hebben, maar dat kan ook te maken hebben met demografische gegevens, dus het is moeilijk om dat te analyseren totdat je zoiets als een biomarker hebt. Dit geeft ons een plek om te beginnen. toekomstig onderzoek om te proberen precies te weten wanneer de verandering zich in de hersenen voordoet. ”
Onderzoekers analyseerden hersenscans van meer dan 9.000 negen- en tienjarige deelnemers aan het ABCD-onderzoek. Ze vonden duidelijke veranderingen in de manier waarop de sporen van witte stof – die verbindingen vormen tussen hersengebieden – georganiseerd waren bij kinderen van wie de moeders aangaven dat ze tijdens de zwangerschap cafeïne consumeerden.
URMC is een van de 21 locaties in het hele land die gegevens verzamelen voor het ABCD-onderzoek, het grootste langetermijnonderzoek naar hersenontwikkeling en de gezondheid van kinderen. De studie wordt gefinancierd door de National Institutes of Health. Ed Freedman, Ph.D., is de hoofdonderzoeker van de ABCD-studie in Rochester en co-auteur van de studie.
“Het is belangrijk erop te wijzen dat dit een retrospectieve studie is”, zei Foxe. “We vertrouwen erop dat moeders onthouden hoeveel cafeïne ze hebben ingenomen tijdens hun zwangerschap.”
Eerdere studies hebben aangetoond dat cafeïne een negatief effect kan hebben op de zwangerschap. Het is ook bekend dat een foetus niet het enzym heeft dat nodig is om cafeïne af te breken wanneer het de placenta passeert. Deze nieuwe studie laat zien dat cafeïne ook een blijvende invloed kan hebben op de neurologische ontwikkeling.
De onderzoekers wijzen erop dat het onduidelijk is of de impact van de cafeïne op het foetale brein varieert van trimester tot trimester, of wanneer deze structurele veranderingen optreden tijdens de zwangerschap.
“De huidige klinische richtlijnen suggereren al om de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap te beperken – niet meer dan twee normale kopjes koffie per dag”, zei Christensen. “Op de lange termijn hopen we een betere begeleiding voor moeders te ontwikkelen, maar in de tussentijd moeten ze hun arts raadplegen als ze zich zorgen maken.”