Achteruitgang koraal, is zonnebrandcrème een zondebok?

Veel huishoudelijke producten bevatten ingrediënten om ze te beschermen tegen schade door de zon. Deze uv-filters zijn te vinden in kunststoffen, verf en textiel, maar ook in producten voor persoonlijke verzorging zoals zonnebrandmiddelen en vochtinbrengende crèmes. UV-filters komen in rivieren, meren en oceanen terecht in het aquatisch milieu. Denk eens aan een strandganger die in de oceaan zwemt of de regen over plastic speeltoestellen spoelt en in een regenwaterafvoer loopt – ofwel direct of indirect, UV-filters komen terecht in een waterweg.

UV-filters zijn chemicaliën die werken door UV-stralen fysiek te blokkeren of te absorberen. Er zijn twee hoofdtypen UV-filters: anorganische vormen, die metaaldeeltjes bevatten, zoals titaniumdioxide (TiO2) of zinkoxide (ZnO) en fysiek zonnestralen blokkeren als kleine spiegeltjes; en organische chemische UV-filters, zoals benzofenon-3 (BP-3 of oxybenzone) en octinoxaat (EHMC), die chemisch UV-stralen absorberen.

In de afgelopen jaren is de publieke, politieke en wetenschappelijke belangstelling voor het effect van UV-filters op koraalriffen snel toegenomen; vooral organische UV-filters die worden gebruikt in zonbeschermingsproducten. Koraalriffen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en bieden grote economische waarden, zoals toerisme en recreatie. Aanzienlijke afname van de diversiteit en overvloed van koraal in de afgelopen jaren is toegeschreven aan klimaatverandering en langdurige temperatuurgebeurtenissen, die worden verergerd door menselijke activiteiten die koraalverbleking veroorzaken, zoals overbevissing en landafvoer van voedingsstoffen en chemische verontreinigende stoffen. De impact van organische UV-filters op koralen is ook onderzocht en sommige regelgevende instanties hebben zelfs de verkoop van zonnefilters met bepaalde organische UV-filters verboden.

Een recent artikel in het tijdschrift Environmental Toxicology and Chemistry (ET&C) vat de wetenschappelijke literatuur samen die de impact van organische UV-filters op koraalecosystemen beoordeelt. De onderzoekers beoordeelden negen laboratoriumonderzoeken naar blootstelling aan koraal die de biologische effecten van organische UV-filters onderzochten en 12 onderzoeken die informatie verschaften over de concentratie van 14 verschillende organische UV-filters in zeewater nabij koraalriffen.

Ze concludeerden dat hoewel organische UV-filters in het milieu voorkomen, er beperkt bewijs is dat hun aanwezigheid aanzienlijke schade toebrengt aan koraalriffen. De wetenschappers waarschuwen echter dat het op basis van de beperkte informatie en gegevens die momenteel beschikbaar zijn, voorbarig zou zijn om te concluderen dat organische UV-filters geen nadelige invloed hebben op koraalriffen. De wetenschappers wezen op de grote verschillen in gebruikte experimentele ontwerpen en problemen met de betrouwbaarheid van gegevens, waardoor het moeilijk is om conclusies te trekken.

Ze wezen ook op tal van kritieke gegevenshiaten in termen van betrouwbare en relevante gegevens over blootstelling aan het milieu en toxiciteit die moeten worden ingevuld voordat conclusies kunnen worden getrokken. In hun publicatie schetsen Carys Mitchelmore en collega’s een aantal aanbevelingen voor toekomstige studies om het milieurisico van organische UV-filters voor ecosystemen van koraalriffen te beoordelen. Mitchelmore voegt eraan toe: “ Naast meer veld- en laboratoriumstudies die rekening houden met de omstandigheden van het rif en de soorten, is er behoefte aan de ontwikkeling van een risicobeoordelingskader voor het koraalmilieu. Onderzoek naar en prioritering van stressfactoren op koralen zou regelgevers, beleidsmakers en wetenschappers in staat stellen het behoud te optimaliseren. en managementactiviteiten. ”

Links

http://www.setac.org/

http://dx.doi.org/10.1002/etc.4948

https://setac.onlinelibrary.wiley.com/journal/15528618