De snelle groei van het gebruik van e-sigaretten is een groot probleem voor de volksgezondheid in de Verenigde Staten – met veel aandacht voor het gebruik onder adolescenten en jongvolwassenen. Hoewel fabrikanten van e-sigaretten hun producten aanprijzen als veiliger alternatieven voor het roken van sigaretten, heeft onderzoek aangetoond dat e-sigaretten net zo gevaarlijk kunnen zijn als traditionele tabaksproducten, maar aantrekkelijk zijn voor degenen die nooit sigarettenrokers waren.
In de eerste studie om het nationale gebruik van e-sigaretten onder volwassenen met een handicap te beoordelen, ontdekten George Mason University’s College of Health and Human Services-onderzoekers dat volwassenen met een handicap twee keer zoveel kans hadden om e-sigaretten te gebruiken (8,4%) dan volwassenen zonder een handicap ( 4,8%), maar de prevalentie van het gebruik van e-sigaretten varieerde per type handicap. Dr. Gilbert Gimm leidde de studie gepubliceerd in Disability and Health Journal.
“Eerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van e-sigaretten gepaard gaat met een groter risico op hart- en vaatziekten, depressie en ongunstige gezondheidsresultaten. Ook krijgen rokers met een handicap minder vaak advies van hun arts om te stoppen met roken”, legt Gimm uit. “Onze studie toont aan dat volwassenen met een handicap een hoogrisicogroep vormen voor het gebruik van e-sigaretten en daarom een groter risico lopen op nadelige gezondheidsresultaten.”
Gimm en collega’s beoordeelden het gebruik van e-sigaretten onder 560.858 volwassenen in de werkende leeftijd (18-64 jaar) met en zonder handicap door gebruik te maken van gegevens uit de enquête over gedragsrisicofactoren en surveillancesystemen (BRFSS) 2017-2018. Met een landelijk representatieve steekproef schatten ze de prevalentie van het gebruik van e-sigaretten onder volwassenen naar type handicap.
Ze ontdekten dat het gebruik van e-sigaretten meer dan twee keer zo groot was bij volwassenen met een cognitieve handicap (12,0%), een handicap voor zelfstandig leven (11,0%) of twee of meer handicaps (9,2%), vergeleken met volwassenen zonder een handicap (4,8 %). Volwassenen met een handicap die voorheen rookten, gebruikten vaker e-sigaretten dan volwassenen met een handicap die nooit rookten.
“We weten uit eerdere studies dat volwassenen met cognitieve handicaps vaker psychische aandoeningen hebben, zoals ernstige depressie en angst, en we denken dat dit een reden kan zijn voor een groter gebruik van e-sigaretten onder deze populatie”, voegt Gimm toe. “Gedetailleerde informatie over psychische aandoeningen was niet beschikbaar in onze steekproef, dus we hopen dat toekomstig onderzoek licht kan werpen op deze mogelijke bijdrage aan het gebruik van e-sigaretten in deze groepen.”
Ongeacht de gerapporteerde invaliditeitsstatus gebruikten mannen vaker e-sigaretten dan vrouwen, en gebruikten jonge volwassenen (18-24 jaar) zes keer zoveel kans om e-sigaretten te gebruiken dan volwassenen van middelbare leeftijd (45-54 jaar). Volwassenen met COPD of depressie gebruikten ook vaker e-sigaretten.
Deze studie benadrukt de behoefte aan meer gerichte behandelingen om te stoppen met roken voor volwassenen met cognitieve beperkingen en andere risicogroepen. Gimm en collega’s zijn van plan om in de toekomst toekomstig onderzoek te doen naar het gebruik van e-sigaretten bij volwassenen met een handicap.