Nieuw onderzoek toont aan dat een toename van 25% in voedselgebrek tijdens de pandemie verband houdt met een verslechterde geestelijke gezondheid. Het ontvangen van gratis boodschappen of maaltijden verlichtte de geestelijke gezondheid van voedselgebrek
Een nieuwe studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine vond een toename van 25% in voedselgebrek tijdens de COVID-19-pandemie. Voedselgebrek, de meest extreme vorm van voedselonzekerheid, treedt op als gezinnen niet genoeg te eten hebben. Onder de nationaal representatieve steekproef van 63.674 volwassenen in de VS hadden zwarte en latino-Amerikanen meer dan twee keer zoveel kans op voedselgebrek als blanke Amerikanen.
“Mensen van kleur worden onevenredig zwaar getroffen door zowel voedselgebrek als COVID-19”, zegt Jason Nagata, MD, MSc, assistent-professor kindergeneeskunde aan de University of California, San Francisco en hoofdauteur van het onderzoek. “Veel van deze personen hebben tijdens de pandemie te maken gehad met banenverlies en meer armoede.”
In totaal meldde 65% van de Amerikanen angstsymptomen en 52% depressieve symptomen in de week voorafgaand aan het invullen van de enquête. Degenen die in die week niet genoeg te eten hadden, rapporteerden een slechtere geestelijke gezondheid, waarbij 89% van de Amerikanen die onvoldoende voedsel hadden, angstsymptomen meldden, vergeleken met 63% van de Amerikanen die voldoende voedsel hadden. Evenzo meldde 83% van de Amerikanen die onvoldoende voedsel hadden, vergeleken met 49% van de Amerikanen die voldoende voedsel hadden, depressieve symptomen.
“Honger, uitputting en zorgen dat je niet genoeg te eten krijgt, kunnen de symptomen van depressie en angst verergeren”, zei Nagata.
Onderzoekers ontdekten dat de ontvangst van gratis boodschappen of maaltijden een deel van de geestelijke gezondheidsproblemen van voedselgebrek verlichtte.
“Beleidsmakers moeten de voordelen uitbreiden en in aanmerking komen voor het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) en andere programma’s om zowel voedselonzekerheid als geestelijke gezondheid aan te pakken”, zegt Kyle Ganson, PhD, MSW, assistent-professor aan de Universiteit van Toronto, een co-auteur van de studie.