Luchtverontreiniging is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde ziektelast. Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden door COVID-19. Deze gevaarlijke “drievoudige dreiging” van luchtverontreiniging, COVID-19 en hart- en vaatziekten moet serieus worden genomen, waarschuwen de grote gezondheidsautoriteiten.
Vier toonaangevende cardiovasculaire organisaties – de World Heart Federation (WHF), American College of Cardiology (ACC), American Heart Association (AHA) en European Society of Cardiology (ESC) – hebben vandaag een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin de medische gemeenschap en gezondheidsautoriteiten worden opgeroepen om de impact van luchtverontreiniging op de gezondheid van mensen.
In 2019 waren naar schatting 6,7 miljoen sterfgevallen, of 12 procent van alle sterfgevallen wereldwijd, toe te schrijven aan luchtvervuiling buitenshuis of in huis. Maar liefst de helft hiervan was te wijten aan hart- en vaatziekten. Luchtvervuiling verhoogt ook het risico op een hartaanval, beroerte, diabetes en aandoeningen van de luchtwegen, waarvan bekend is dat ze het risico van een persoon verhogen om enkele van de ernstigere gevolgen van COVID-19 te ervaren.
“Zelfs vóór de COVID-19-pandemie was luchtverontreiniging een punt van toenemende zorg vanwege de impact op de gezondheid van mensen, hoewel het vaak over het hoofd werd gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. COVID-19 heeft een nieuwe, dodelijke factor aan de vergelijking toegevoegd, en de tijd is gekomen voor de gezondheidsgemeenschap om zich uit te spreken en actie te ondernemen ”, zegt Michael Brauer, voorzitter van de World Heart Federation Air Pollution Expert Group en co-auteur van de verklaring.
De verklaring roept op tot structurele maatregelen om de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en schadelijke blootstelling te verminderen. Het benadrukt ook de belangrijke rol die zorgaanbieders spelen bij het voorkomen van ziekten die verband houden met luchtverontreiniging, waaronder:
Pleiten voor beperking van luchtverontreiniging als gezondheidsmaatregel, verder onderzoek naar luchtkwaliteit en de impact ervan op HVZ, en interventies om luchtverontreiniging en het effect ervan op NCD’s te verminderen
Patiënten voorzien van persoonlijke maatregelen om blootstelling te verminderen, zoals filtersystemen voor kamerlucht
Luchtverontreiniging integreren in ziektebeheersingsbenaderingen, bijvoorbeeld door het gebruik van luchtkwaliteitsindices
Deelnemen aan de ontwikkeling van richtlijnen over luchtverontreiniging en HVZ
Ondersteunen van ministeries van Milieu, Energie en Transport bij hun mitigatie-inspanningen
Werken aan voorlichting en bewustwording over de cardiovasculaire voordelen van schone lucht
Samenwerken met senior besluitvormers in nationale, regionale en mondiale overheidsinstellingen om van luchtvervuiling gerelateerde hartziekten een prioriteit te maken
De verklaring zal gelijktijdig worden gepubliceerd in de belangrijkste tijdschriften van alle vier de organisaties: het Journal of the American College of Cardiology (JACC), het Journal of the American Heart Association (JAHA), het European Heart Journal (EHJ) en Global Heart.
“Luchtvervuiling is een van de meest onderschatte oorzaken van hartaandoeningen en beroertes”, zegt professor Stephan Achenbach, voorzitter van de European Society of Cardiology. “Er is dringend meer onderzoek nodig om vatbare populaties te identificeren en de optimale methoden te bepalen om de luchtkwaliteit te verbeteren ten behoeve van de cardiovasculaire gezondheid. Luchtverontreiniging moet worden erkend als een belangrijke aanpasbare risicofactor bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, en maatregelen om de nadelige korte- en langetermijninvloed op de cardiovasculaire gezondheid te verminderen, mogelijk over generaties heen, zijn dringend nodig. ”
Referenties
1 Instituut voor gezondheidsstatistieken en evaluatie, 2020