COVID isolatie verergert eetgewoonten, inactiviteit en alcoholgebruik van studenten

Een studie van de University of Saskatchewan (USask) heeft uitgewezen dat de COVID-19-pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de toch al slechte voedingsgewoonten, lage activiteitsniveaus, zittend gedrag en hoge alcoholconsumptie onder universiteitsstudenten.

De bevindingen van de studie – de eerste die veranderingen in de voedingsinname, fysieke activiteit en zittend gedrag van studenten voor en tijdens de pandemie beoordeelt – worden vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

“Onze bevindingen zijn belangrijk omdat universiteitsstudenten, vooral degenen die het meest kwetsbaar zijn voor slechte voeding en zittend gedrag, gericht zouden moeten zijn op interventies die gericht zijn op het handhaven en verbeteren van fysieke activiteit en voedingsgewoonten tijdens deze pandemie en daarna,” zei onderzoeksleider en USask voedingsprofessor Dr. Gordon Zello (PhD).

De vier maanden durende studie omvatte 125 afgestudeerde en niet-gegradueerde studenten van USask en de Universiteit van Regina, die het meest kwetsbaar waren omdat ze zelfstandig woonden of kamergenoten of partners hadden en verantwoordelijk waren voor het kopen en bereiden van hun eigen maaltijden.

De studenten reageerden op een online vragenlijst over hun eten en drinken, lichamelijke activiteit en zittend gedrag voor en tijdens de pandemie. Het onderzoek begon net toen Saskatchewan pandemische beperkingen oplegde, dus details van wat studenten aten voorafgaand aan de pandemie en tijdens het eten waren vers in het geheugen van studenten, zei Zello.

“Met pre-pandemisch onderzoek dat al aantoont dat universiteitsstudenten een kwetsbare groep zijn voor ontoereikende voeding en fysieke activiteit, boden de maatregelen die werden opgelegd om de COVID-pandemie te beteugelen een unieke kans om de impact op hun leven verder te onderzoeken”, aldus Zello.

Uit het onderzoek bleek dat de studenten tijdens de pandemie elke dag minder voedsel consumeerden dan daarvoor. Ze aten bijvoorbeeld 20 procent minder vlees, 44 procent minder zuivelproducten en 45 procent minder groenten. Terwijl ze ook aanzienlijk minder dranken dronken, zoals koffie en thee, nam hun alcoholgebruik aanzienlijk toe, zei Zello.

“Deze ontoereikende voeding in combinatie met urenlang zittend gedrag en verminderde fysieke activiteit zou de gezondheidsrisico’s in deze unieke populatie kunnen vergroten tijdens COVID-19-opsluiting en zodra de pandemie voorbij is”, zei Zello.

Volgens Zello en mede-onderzoekers, professor kinesiologie, dr. Phil Chilibeck (PhD) en postdoctoraal fellow Leandy Bertrand, zouden verschillende redenen de voedingsverandering kunnen verklaren. Psychische problemen zijn in verband gebracht met een slechte voedingskwaliteit, met name een verhoogde consumptie van alcohol. Ook zouden studenten minder kunnen eten om hun gebrek aan lichaamsbeweging en toegenomen sedentariteit te compenseren.

Zello zei dat maatregelen die zijn genomen om COVID-verspreiding tegen te gaan, zoals verminderde winkel- en restauranturen, de winkelfrequentie van studenten en de beschikbaarheid van voedsel thuis kunnen beperken.

Terwijl slechts 16 procent van de deelnemers vóór de pandemie voldeed aan de Canadese richtlijnen van 150 minuten matige tot intense lichamelijke activiteit per week, daalde dat verder tot 9,6 procent tijdens de pandemie.

Van degenen die vóór de pandemie voldeden aan de Canadese activiteitenrichtlijnen, werd 90 procent minder actief. Ondertussen is het aantal uren in zittend gedrag gestegen met drie uur tot ongeveer 11 uur per dag.

“Het lijdt geen twijfel dat maatregelen zoals de sluiting van sportscholen en andere recreatieve voorzieningen door de universiteiten en andere particuliere en openbare instellingen in de provincie hebben geleid tot een vermindering van het niveau van fysieke activiteit”, aldus de studie.

Een andere reden voor de afname van fysieke activiteit kan zijn dat veel studenten niet meer naar school liepen nadat de universiteiten waren overgestapt op leren op afstand. Ongeveer 55 procent was werkzaam vóór de pandemie en daalde tot 49 procent tijdens de pandemie.

Andere leden van het onderzoeksteam waren afgestudeerde student Keely Shaw, onderzoeksassistent John Ko en niet-gegradueerde zomerstudent Dalton Deprez.

Links

https://news.usask.ca/

https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/apnm-2020-0990