Plantaardig dieet verhoogt het metabolisme

Volgens een nieuwe gerandomiseerde controlestudie die in JAMA Network Open is gepubliceerd door onderzoekers van de Physicians Committee for Responsible Medicine, leidt een plantaardig dieet tot meer ‘verbranding na de maaltijd’, leidt het tot gewichtsverlies en verbetert het de cardiometabole risicofactoren bij personen met overgewicht.

In de studie werden deelnemers – die overgewicht hadden en geen voorgeschiedenis van diabetes hadden – willekeurig toegewezen aan een interventie- of controlegroep in een verhouding van 1: 1. Gedurende 16 weken volgden de deelnemers aan de interventiegroep een vetarm, plantaardig dieet op basis van fruit, groenten, volle granen en peulvruchten zonder calorielimiet. De controlegroep voerde geen dieetwijzigingen door. Geen van beide groepen veranderde de trainingsroutines of medicatieroutines, tenzij voorgeschreven door hun persoonlijke artsen.

Onderzoekers gebruikten indirecte calorimetrie om te meten hoeveel calorieën deelnemers verbrandden na een gestandaardiseerde maaltijd aan het begin en aan het einde van het onderzoek. De plantaardige groep verhoogde de calorieverbranding na de maaltijd met gemiddeld 18,7% na 16 weken. De verbranding na de maaltijd van de controlegroep veranderde niet significant.

“Deze bevindingen zijn baanbrekend voor de 160 miljoen Amerikanen die worstelen met overgewicht en obesitas”, zegt studie auteur Hana Kahleova, MD, PhD, directeur klinisch onderzoek voor de Physicians Committee. “In de loop van de jaren en decennia kan het verbranden van meer calorieën na elke maaltijd een aanzienlijk verschil maken in gewichtsbeheersing.”

Binnen slechts 16 weken verminderden de deelnemers aan de plantaardige groep hun lichaamsgewicht met gemiddeld 6,4 kg (ongeveer 14 pond), vergeleken met een onbeduidende verandering in de controlegroep. De op planten gebaseerde groep zag ook een significante afname van de vetmassa en het viscerale vetvolume – het gevaarlijke vet dat rond de inwendige organen wordt aangetroffen.

De onderzoekers werkten ook samen met Yale University-onderzoekers Kitt Petersen, MD, en Gerald Shulman, MD, om intramyocellulair lipide en hepatocellulair lipide – het ophopende vet in spier- en levercellen – op te sporen in een subgroep van deelnemers met behulp van magnetische resonantiespectroscopie. Degenen in de plantaardige groep verminderden het vet in de lever- en spiercellen met respectievelijk 34% en 10%, terwijl de controlegroep geen significante veranderingen ervoer. Vet dat in deze cellen is opgeslagen, is in verband gebracht met insulineresistentie en diabetes type 2.

“Wanneer vet zich ophoopt in lever- en spiercellen, verstoort het het vermogen van insuline om glucose uit de bloedbaan naar de cellen te verplaatsen”, voegt Dr. Kahleova toe. “Na slechts 16 weken op een vetarm, plantaardig dieet, verminderden de studiedeelnemers het vet in hun cellen en verminderden ze hun kansen op het ontwikkelen van diabetes type 2.”

Het onderzoek bood ook nieuw inzicht in het verband tussen vet in de cellen en insulineresistentie. De plantaardige groep verlaagde hun nuchtere plasma-insulineconcentratie met 21,6 pmol / l, verminderde insulineresistentie en verhoogde insulinegevoeligheid – allemaal positieve resultaten – terwijl de controlegroep geen significante veranderingen zag.

De op planten gebaseerde groep verlaagde ook het totale en LDL-cholesterol met respectievelijk 19,3 mg / dL en 15,5 mg / dL, zonder significante veranderingen in de controlegroep.

“De plantaardige groep viel niet alleen af, maar ze ondervonden ook cardiometabole verbeteringen die hun risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen verminderen”, zegt Dr. Kahleova.

‘Ik ben van plan dit dieet voor altijd te blijven volgen. Niet alleen voor 16 weken, maar voor het leven, ”meldt onderzoeksdeelnemer Sam T., die 34 pond verloor en zijn metabolisme verbeterde tijdens het 16 weken durende onderzoek. Sinds de studie is afgerond, is Sam doorgegaan met een plantaardig dieet, zijn streefgewicht bereikt en is hij begonnen met het lopen van halve marathons en marathons.

Links

https://www.pcrm.org/

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/10.1001/jamanetworkopen.2020.25454

https://www.pcrm.org/about-us/staff/hana-kahleova