Hoewel gewone maskers de meeste druppeltjes blokkeren die zich verspreiden is dat wellicht niet voldoende op korte afstanden.
Alleen het dragen van een mondmasker zonder sociale afstand is wellicht niet voldoende om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.
Bij Physics of Fluids, door AIP Publishing, testten onderzoekers hoe vijf verschillende soorten materialen voor maskers invloed hadden op de verspreiding van druppeltjes veroorzaakt door hoesten of niezen.
Elk getest materiaal verminderde het aantal druppels dat drastisch werd verspreid. Maar op afstanden van minder dan 2 meter laten de verschillende materialen nog genoeg druppels door om ziekten te veroorzaken.
“Een masker helpt zeker, maar als de mensen heel dicht bij elkaar zijn is er nog steeds een kans om het virus te verspreiden of op te lopen,” zei Krishna Kota, universitair hoofddocent aan de New Mexico State University en één van de auteurs van het artikel. “Het zijn niet alleen maskers die helpen maar ook afstand nemen is even belangrijk.”
Op de universiteit hebben onderzoekers een machine gebouwd die de menselijke hoest en niezen nabootst. De generator blaast kleine vloeibare deeltjes, zoals de nies- en hoestdruppeltjes in de lucht door laserplaten in een luchtdichte vierkante buis met een camera.
De stroom van de druppels in de buis werden geblokkeerd door vijf verschillende soorten materialen – een gewoon stoffen masker, een tweelaags stoffen masker, een nat tweelaags stoffen masker, een chirurgisch masker en een medisch N-95-masker.
Elk van de maskers ving druppels op, variërend van het gewone stoffen masker – ongeveer 96,4 % – naar het N-95-masker, dat statistisch 100% blokkeerde. Maar op afstanden van minder dan 1,8 meter kunnen zelfs die kleine percentages druppels voldoende zijn om iemand te besmetten.
Eén enkele niesbui kan tot 200 miljoen minuscule virusdeeltjes bevatten, afhankelijk van hoe ziek de verspreider is. Zelfs als een masker een enorme percentage van die deeltjes blokkeert zijn de druppels die kunnen ontsnappen voldoende om iemand ziek te maken als de bedreigde persoon zich dicht bij de verspreider bevindt.
“Zonder gezichtsmasker is het vrijwel zeker dat er veel druppels overgaan op de vatbare persoon,” zei Kota. ‘Een masker biedt een substantiële, maar geen volledige bescherming van een vatbaar persoon. Er moet aandacht worden besteed aan het minimaliseren of vermijden van face-to-face of frontale menselijke contacten, indien mogelijk.”
De studie hield ook geen rekening met lekkage van maskers, ongeacht of ze correct of onjuist werden gedragen, wat kan bijdragen tot het aantal druppels die zich een weg in de lucht banen.
Vertaling: Andre Teirlinck