Het eten van te veel junkfood wordt in verband gebracht met een slechte slaapkwaliteit bij tieners, zo blijkt uit een onderzoek onder leiding van de University of Queensland. UQ School of Health and Rehabilitation Sciences-onderzoeker, universitair hoofddocent Asad Khan, zei dat frequente consumptie van frisdrank en fastfood sterk verband houdt met slaapstoornissen bij adolescenten over de hele wereld.
“Dit is de eerste studie waarin ongezonde voeding en aan stress gerelateerde slaapstoornissen op wereldschaal worden onderzocht bij middelbare scholieren uit 64 landen”, zei Dr. Khan. “In totaal rapporteerde 7,5 procent van de adolescenten stressgerelateerde slaapstoornissen, die vaker voorkwamen bij vrouwen dan bij mannen.
“Slaapstoornissen namen toe met vaker gebruik van koolzuurhoudende frisdranken, die vaak cafeïne bevatten, en / of fastfood, die traditioneel energierijk en arm aan voedingsstoffen zijn. “Tieners die meer dan drie frisdranken per dag dronken, hadden 55 procent meer kans om slaapstoornissen te melden dan degenen die slechts één frisdrank per dag dronken.
“Mannen die meer dan vier dagen per week fastfood aten, hadden 55 procent meer kans om slaapstoornissen te melden dan degenen die slechts één keer per week fastfood aten, terwijl de kans bij vrouwen 49 procent hoger was. “Frequente consumptie van frisdrank, meer dan drie keer per dag, en fastfood meer dan vier dagen per week, was significant geassocieerd met slaapstoornissen in alle landen, behalve lage-inkomenslanden.”
Gegevens werden verzameld uit de Global School-based Health Surveys van de Wereldgezondheidsorganisatie tussen 2009 en 2016, waaraan 175.261 studenten van 12 tot 15 jaar deelnamen uit 64 lage-, midden- en hoge-inkomenslanden in Zuidoost-Azië, Afrika, delen van Zuid-Amerika en de oostelijke Middellandse Zee.
“Tieners in landen met een hoog inkomen hadden de hoogste associatie tussen frequente inname van frisdrank en slaapstoornissen”, zei Dr. Khan. “Vrouwen in deze landen vertoonden het grootste verband tussen het regelmatig eten van fastfood en slaapproblemen. “Adolescenten in Zuid-Azië vertoonden een sterk verband tussen het drinken van frisdrank en slaapstoornissen, terwijl die in de westelijke Stille Oceaan het grootste verband lieten zien tussen zowel frisdrank- en fastfoodconsumptie als slaapproblemen.”
Dr. Khan zei dat de bevindingen bijzonder zorgwekkend waren omdat slaap van slechte kwaliteit een negatieve invloed heeft op het welzijn en de cognitieve ontwikkeling van adolescenten. “Het aanpakken van dit ongezonde gedrag moet een prioriteit zijn van beleid en planning”, zei hij. “Strategieën moeten worden aangepast en afgestemd op landen of regio’s om aan hun lokale behoeften te voldoen.
“Aangezien stressgerelateerde slaapstoornissen vaker voorkwamen bij meisjes dan bij jongens, zouden meisjes een prioritaire doelgroep moeten zijn voor bijbehorende interventies die gericht kunnen zijn op stressmanagement en slaapkwaliteit.
“Het creëren van schoolomgevingen om de toegang tot koolzuurhoudende frisdranken en fastfood te beperken, en het invoeren van een suikerbelasting om de verkoop van frisdranken te verminderen, kan nuttig zijn. “Familie kan ook een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van gezond eten, aangezien de acceptatie en instandhouding van het voedingsgedrag van kinderen wordt beïnvloed door hun familiale omgeving.”
Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Griffith University, Queensland University of Technology, Deakin University en Active Healthy Kids Bangladesh. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift EClinicalMedicine (DOI: 10.1016 / j.clnesp.2020.01.011).