Kunstmatige nachtverlichting heeft een breed scala aan effecten op de natuur en moet waar mogelijk beperkt worden, zeggen onderzoekers.
Een team onder leiding van de Universiteit van Exeter beoordeelde meer dan 100 studies en vonden “wijdverbreide” effecten op dieren en planten.
Veranderingen in het lichaam en het gedrag van dieren – vooral hormoonspiegels en patronen van waken en slapen – werden vastgesteld.
De studie toont aan dat het niveau van melatonine (een slaaphormoon) verminderde door blootstelling aan kunstlicht ‘s nachts.
“Veel studies hebben de effecten van kunstmatige verlichting onderzocht,” zei Professor Kevin Gaston, van het Environment and Sustainability Institute op Exeter’s Penryn Campus in Cornwall.
“Ons onderzoek bracht die studie’s tesamen en we vonden de effecten zeer divers en zeer doordringend.
“Bijzonder sterke reacties worden gezien in hormoonspiegels, de timing van de dagelijkse activiteit bij diurnale (overdag) soorten, en ‘levensgeschiedenis’ kenmerken zoals het aantal nakomelingen.
“De mensen denken dat het allemaal om krachtig licht gaat maar in feite zien we ook veel invloed bij vrij lage niveaus van kunstlicht.”
Dr. Dirk Sanders voegde eraan toe: “We zien verschillen bij nacht- en dagdieren.
“Voor knaagdieren, die meestal ‘s nachts actief zijn kan de duur van hun activiteit verminderd worden door nachtelijke verlichting.
“In tegenstelling, voor vogels – inclusief deze die strikt overdag actief zijn – leidt kunstlicht tot een verlenging van de duur van hun activiteit, met zingen en foerageren dat eerder begint.”
Eerdere studies hebben aangetoond dat nachtverlichting een brede impact heeft op de natuur – van het verminderen van bestuiving door insecten tot het eerder uitlopen van bomen in het voorjaar.
Net als de klimaatverandering lijkt nachtverlichting voor enkele soorten op bepaalde locaties gunstig, maar professor Gaston zei toch duidelijk dat de boodschap van het onderzoek is om de verlichting waar mogelijk te verminderen.
“Zowel klimaatverandering als nachtverlichting worden door mensen veroorzaakt en zijn enorm ontwrichtend voor de natuur,” zei hij.
“Historisch gezien hebben we ons niet echt zorgen gemaakt over de impact van de nachtverlichting. Nu pas ontdekken we de brede effecten ervan.”
“Uit ons onderzoek blijkt dat we in principe alleen nachtverlichting zouden mogen inzetten waar we die nodig hebben en met intensiteiten die we nodig hebben en niet meer.
“In feite moeten we licht zien zoals elke andere vervuilende stof.”
“Het zou duidelijk belachelijk zijn om te zeggen ‘doe de lichten van de wereld uit’ – maar we zouden ons gebruik van licht enorm kunnen verminderen zonder impact op onszelf. ”
Professor Gaston is wetenschappelijk adviseur voor een mijlpaal natuurhistorische serie over de nacht, genaamd “Earth at Night in
Colour’’. De serie wordt op 4 december uitgebracht op Apple TV +.
Links
http://dx.doi.org/10.1038/s41559-020-01322-x
http://kevingaston.com/biography/
Videos
Vertaling persbericht : Andre Teirlinck