WASHINGTON— De Environmental Protection Agency publiceerde vandaag een ontwerp van biologische evaluatie waarin wordt vastgesteld dat glyfosaat 93% van de planten en dieren die beschermd worden onder de Endangered Species Act, verwondt of doodt.
Uit de langverwachte concept biologische evaluatie die door het bureau voor pesticiden van het agentschap werd vrijgegeven, bleek dat 1.676 bedreigde diersoorten waarschijnlijk worden geschaad door glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup en ‘s werelds meest gebruikte pesticide.
In het ontwerp-biologisch advies werd ook vastgesteld dat glyfosaat een negatieve invloed heeft op de kritieke habitat voor 759 bedreigde soorten, of 96% van alle soorten waarvoor een kritieke habitat is aangewezen.
“De afschuwelijke effecten van glyfosaat op de meest bedreigde diersoorten van het land zijn nu onmogelijk te negeren”, zegt Lori Ann Burd, directeur milieugezondheid bij het Center for Biological Diversity. “Het gebruik van glyfosaat is zo wijdverbreid dat zelfs het notoir industrievriendelijke bureau voor pesticiden van de EPA moest concluderen dat er nauwelijks een bedreigde diersoort is die erin slaagt de toxische effecten ervan te ontwijken.”
Elk jaar worden in de Verenigde Staten honderden miljoenen ponden glyfosaat gebruikt, meestal in de landbouw, maar ook op gazons, tuinen, landschapsarchitectuur, bermen, schoolpleinen, nationale bossen, weilanden, hoogspanningsleidingen en meer.
Volgens de EPA wordt 280 miljoen pond glyfosaat alleen in de landbouw gebruikt en wordt glyfosaat elk jaar op 298 miljoen hectare landbouwgrond gespoten. Vierentachtig procent van de glyfosaatponden die in de landbouw worden toegepast, worden toegepast op soja, maïs en katoen, handelsgewassen die genetisch zijn gemanipuleerd om te tolereren dat ze worden doordrenkt met hoeveelheden glyfosaat die normaal een plant zouden doden.
Glyfosaat wordt ook veel gebruikt bij de productie van groenten en fruit.
“Terwijl we ons voorbereiden om te smullen van onze favoriete Thanksgiving-gerechten, is de lelijke waarheid van hoe schadelijk industriële landbouw in de VS is geworden nog nooit zo duidelijk geweest”, zei Burd. “Als we het uitsterven van verbazingwekkende wezens zoals monarchvlinders willen stoppen, hebben we de EPA nodig om actie te ondernemen om het onbeheerste spuiten van dodelijke gifstoffen te stoppen.”
De EPA weigert al decennialang standvastig om te voldoen aan haar verplichting onder de Endangered Species Act om de schade van pesticiden aan beschermde planten en dieren te beoordelen. Maar het werd uiteindelijk gedwongen om deze evaluatie uit te voeren onder de voorwaarden van een juridische overeenkomst uit 2016 met het Centrum.
E-mails die zijn verkregen tijdens een rechtszaak tegen Monsanto / Bayer door kankerslachtoffers en hun families hebben een verontrustend gezellige relatie blootgelegd tussen het bureau en het bedrijf over zaken met betrekking tot de risicobeoordeling van glyfosaat.
In een voorbeeld, toen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services aankondigde dat het de veiligheid van glyfosaat zou herzien, verzekerde een EPA-functionaris Monsanto dat hij zou werken om de herziening te dwarsbomen door te zeggen: “Als ik dit kan doden, zou ik een medaille moeten krijgen.” De beoordeling van Health and Human Services werd drie jaar uitgesteld.
Monsanto / Bayer geniet ook brede steun van het Trump White House. Een binnenlandse beleidsadviseur in de regering-Trump verklaarde: “We hebben Monsanto’s rug aan pesticidenregulering.”
Eerder dit jaar keurde de EPA glyfosaat opnieuw goed, op basis van vertrouwelijk industrieel onderzoek. De beoordeling van de EPA is in tegenspraak met een analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2015 van gepubliceerd onderzoek waaruit bleek dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.
De verkozen president Joe Biden heeft Michael McCabe, een voormalig adviseur van chemiegigant DuPont, al aangesproken om zich aan te sluiten bij zijn overgangsbestuur van de Environmental Protection Agency, met brede verontwaardiging, onder meer van Erin Brockovich.
Links
https://www.biologicaldiversity.org/news/press_releases/2016/pesticides-02-19-2016.html
http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf
https://biologicaldiversity.org/