Een echtscheiding doormaken is buitengewoon uitdagend en eerder onderzoek heeft de nadelige effecten aangetoond die dit kan hebben op gescheiden vrouwen. Een recent onderzoek in het open access tijdschrift Frontiers in Psychology is de eerste die de gezondheidseffecten direct na een scheiding onderzoekt. Uit de studie bleek dat de mentale en fysieke gezondheid van recent gescheiden vrouwen slechter was dan die van de achtergrondpopulatie en dat hogere niveaus van conflict een slechtere mentale gezondheid voorspelden, ongeacht andere factoren. Het begrijpen van deze effecten zou onderzoekers kunnen helpen bij het ontwerpen van interventies die gescheiden vrouwen helpen weer op de been te komen en langdurige repercussies te voorkomen.
Onderzoekers hebben de mentale en fysieke effecten van echtscheiding onderzocht, maar hebben tot nu toe een kans gemist om deze effecten nauwkeurig te karakteriseren. Echtscheiding is vaak een langdurig proces, waarbij veel landen een scheidingsperiode vereisen voordat echtparen een echtscheiding kunnen aanvragen. Een lange scheiding kan het echter mogelijk maken psychologische wonden te genezen en de beoordeling van gescheiden vrouwen na een dergelijke periode kan hun impact onderschatten.
“Eerdere studies hebben de gevolgen van een echtscheiding niet onderzocht zonder uitgebreide scheidingsperiodes vóór de scheiding”, zei prof. Gert Hald van de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken. “We waren in staat om echtscheidingen te bestuderen die in Denemarken een zogenaamde ‘onmiddellijke’ echtscheiding hadden gekregen en gemiddeld kregen deze echtscheidingen een echtscheiding binnen 5 dagen na de aanvraag.”
Hierdoor konden Hald en collega’s, waaronder dr. Søren Sander van de Universiteit van Kopenhagen, ‘real-time’ gegevens verkrijgen over 1.856 zeer recente gescheiden vrouwen, die vragenlijsten hebben ingevuld over hun achtergrond, gezondheid en hun scheiding. Het is niet verwonderlijk dat uit het onderzoek bleek dat een recente scheiding een emotionele en fysieke tol eist. “De mentale en fysieke gezondheid van gescheiden vrouwen was significant slechter dan de vergelijkbare achtergrondpopulatie onmiddellijk na de scheiding”, zei Sander.
Uit de gegevens kwamen echter enkele interessante trends naar voren. Onder mannen voorspelden bijvoorbeeld meer verdienen en jonger zijn een betere lichamelijke gezondheid, terwijl het krijgen van meer kinderen, het hebben van een nieuwe partner en zelfs meer eerdere echtscheidingen gepaard gingen met een betere geestelijke gezondheid. Onder vrouwen werd meer geld verdienen, een nieuwe partner hebben en minder eerdere echtscheidingen hebben geassocieerd met een betere lichamelijke gezondheid, terwijl het initiëren van de scheiding en het hebben van een nieuwe partner een betere geestelijke gezondheid voorspelden.
Eén factor had echter een grote invloed op de gescheiden vrouwen: conflict. “Bij alle geslachten bleken hogere niveaus van echtscheidingsconflicten een slechtere geestelijke gezondheid te voorspellen, zelfs als rekening wordt gehouden met andere sociaal-demografische variabelen en echtscheidingskenmerken”, aldus Sander.
Dus, hoe kunnen de bevindingen mensen helpen om door een scheiding te navigeren terwijl hun gezondheid intact blijft? Gerichte interventies vroeg in het proces kunnen de sleutel zijn. “We hebben empirisch onderbouwde interventies nodig die echtscheidingen kunnen helpen onmiddellijk na een scheiding”, zei Hald. “Dit kunnen face-to-face of digitale interventies zijn die zijn ontworpen om de specifieke nadelige mentale en fysieke gezondheidseffecten van echtscheiding te verminderen. Dit zou niet alleen gunstig zijn voor gescheiden vrouwen, maar het zou ook geld kunnen besparen door de negatieve gevolgen van echtscheiding tegen te gaan. over productiviteit op de werkplek, ziektedagen, doktersbezoeken en gebruik van gezondheidszorgfaciliteiten. ”
In een andere recente studie ontwikkelden de onderzoekers een online digitale oplossing genaamd ‘Cooperation After Divorce’ die gescheiden vrouwen helpt om dergelijke nadelige mentale en fysieke gezondheidseffecten aanzienlijk te verminderen. De resultaten van deze laatste studie zullen hen helpen om dergelijke benaderingen in de toekomst te verfijnen.
Links
http://dx.doi.org/10.3389/fpsyg.2020.578083
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.578083/full