Muzikale training kan de aandacht en geheugen van kinderen verbeteren

Neurowetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat het leren van een instrument goed kan zijn voor de hersenen. Muzikaal getrainde kinderen presteren beter op het gebied van aandacht en geheugenherinnering en hebben een grotere activering in hersenregio’s die verband houden met aandachtscontrole en auditieve codering, uitvoerende functies waarvan bekend is dat ze verband houden met beter lezen, grotere veerkracht, grotere creativiteit en een betere kwaliteit van leven. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het open access tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

Een team onder leiding van dr. Leonie Kausel, een violist en neurowetenschapper aan de Pauselijke Katholieke Universiteit van Chili en de Universidad del Desarrollo Chili, testte de aandacht en het werkgeheugen van 40 Chileense kinderen tussen 10 en 13 jaar oud. Twintig speelden een instrument, hadden minimaal twee jaar les gehad, oefenden minimaal 2 uur per week en speelden regelmatig in een orkest of ensemble. Twintig controlekinderen, gerekruteerd van openbare scholen in Santiago, hadden geen andere muzikale opleiding gehad dan in het schoolcurriculum. Hun aandacht en werkgeheugen werd beoordeeld via de eerder ontwikkelde en gevalideerde “bimodale (auditieve / visuele) aandacht en werkgeheugen (WM) taak”. Tijdens deze taak hebben Kausel et al. bewaakte de hersenactiviteit van de kinderen met functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI), waarbij kleine veranderingen in de bloedstroom in de hersenen werden gedetecteerd.

Er was geen verschil tussen de twee groepen in reactietijd. Muzikaal geschoolde kinderen deden het echter significant beter op de geheugentaak.

“Onze belangrijkste bevinding is dat twee verschillende mechanismen ten grondslag lijken te liggen aan de betere prestaties van muzikaal geschoolde kinderen in de aandachts- en WM-geheugentaak”, zegt Kausel. “Een die meer domein-algemene aandachtsmechanismen ondersteunt en een andere die meer domeinspecifieke auditieve coderingsmechanismen ondersteunt.”

Hier verwijst ‘domein’ naar hoe sensorische modaliteiten – soorten zintuigen zoals warmte, geluid of licht – worden gecodeerd door de hersenen, terwijl domeinspecifiek versus algemeen betekent dat slechts één versus meer dan één sensorische modaliteit wordt verwerkt, en “mechanisme” verwijst naar de neurochemische processen die plaatsvinden. Beide mechanismen lijken een verbeterde functie te hebben gehad bij muzikaal geschoolde kinderen. Voor het domeinspecifieke mechanisme omvatten hersenregio’s die actiever zijn de inferieure frontale gyrus en de supramarginale gyrus – in de voorkant en middenvoor van de hersenen, beide onderdeel van de zogenaamde ‘fonologische lus’, een werkgeheugensysteem betrokken bij auditieve verwerking, het tot stand brengen van auditieve motorische verbindingen en tonaal en verbaal auditief werkgeheugen. Voor het domein-algemene mechanisme is een actievere hersenregio waarschijnlijk het fronto-pariëtale controlenetwerk, een grootschalig netwerk dat bestaat uit verschillende hersenregio’s die zich bezighouden met uitvoerende, doelgerichte en cognitief veeleisende taken.

Kausel et al. verdachte muziektraining verhoogt de functionele activiteit van deze hersennetwerken.

“De volgende stap van het project is om de causaliteit vast te stellen van de mechanismen die we hebben gevonden om de aandacht en het werkgeheugen te verbeteren”, zegt Kausel. “We willen ook een longitudinaal onderzoek doen naar muzikale training bij kinderen, aandacht en werkgeheugen evalueren, en de mogelijkheid om een ​​muzikale trainingsinterventie bij kinderen met ADHD te evalueren.”

Betekent dit dat u uw kinderen moet aanmelden voor muzieklessen?

“Natuurlijk zou ik dat aanbevelen”, beaamt Kausel. “ Ik vind echter dat ouders hun kinderen niet alleen moeten inschrijven omdat ze verwachten dat dit hen zal helpen hun cognitieve functies te verbeteren, maar omdat het ook een activiteit is die, zelfs als ze erg veeleisend zijn, hen vreugde en de mogelijkheid zal bieden om een universele taal.”

Links

Videos