Minder eten onderdrukt leverkanker door leververvetting

Leverkanker door te veel vetophoping in de lever is in veel landen, waaronder Japan, toegenomen. Om deze ongelukkige gang van zaken te veranderen, is het belangrijk om de prognose van niet-alcoholische leververvetting te verbeteren. Meestal is de oorzaak van leververvetting overeten en gebrek aan lichaamsbeweging. Een vette lever wordt vaak verbeterd door minder te eten, meer te bewegen en het lichaamsgewicht te verminderen. Daarom stelde de onderzoeksgroep onder leiding van de aan de Shinshu University afgestudeerde student Fangping Jia de vraag: “Kan minder eten ook leverkanker onderdrukken die wordt veroorzaakt door leververvetting?”

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Shinshu University School of Medicine kon aantonen dat het verminderen van de voedselinname met 30%, of eten tot je slechts 70% vol bent, effectief is om de kans op het ontwikkelen van leverkanker door leververvetting te verkleinen. Een vette lever is een veel voorkomende ziekte die kan leiden tot levercirrose en kanker. Het team observeerde de incidentie van leververvetting-gerelateerde levertumoren bij muizen met het hepatitis C-viruskerngen en toonde de afname van het voorkomen van leverkanker aan van 41% naar 8% over een periode van 15 maanden, simpelweg door middel van dieetbeperkingen.

Hoewel er studies zijn die het verband tussen obesitas, leververvetting en hepatocellulair carcinoom hebben aangetoond, waren de impact en het mechanisme van dieetbeperking op kanker vóór deze studie niet goed begrepen. Het verminderen van voedselinname onderdrukt celproliferatie, oxidatieve / ER-stress, ontsteking, senescentie en insulinesignalering terwijl de autofagie toeneemt. Ontsteking en oxidatieve / ER-stress creëren een omgeving in het lichaam die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van abnormale cellen. Autofagie is het mechanisme waarmee het lichaam beschadigde cellen opruimt, waardoor de kans op kanker wordt verkleind.

Naoki Tanaka, universitair hoofddocent aan de Shinshu University School of Medicine, de corresponderende auteur van de studie, hoopt levercirrose en kanker door leververvetting uit te roeien door middel van gepersonaliseerde voedingsbegeleiding en de bevordering van de eetgewoonte totdat je slechts 70% vol bent. In drie andere onderzoeken, uitgevoerd door universitair hoofddocent Tanaka met hetzelfde muismodel, werd aangetoond dat het effect van het dieet dat rijk is aan cholesterol, verzadigde vetten en transvetten de incidentie van levertumoren verhoogt en het mechanisme waardoor dit gebeurt, wordt verduidelijkt. Universitair hoofddocent Tanaka speculeert dat niet alleen de hoeveelheid vet die wordt ingenomen van belang is, maar ook de “kwaliteit” van voedingsvetten die tot kanker leiden. Hij hoopt dit in toekomstige studies verder toe te lichten.

Veel eerdere onderzoeken hebben ook aangetoond dat dieetbeperking de progressie van kanker bij mensen vertraagde door de snelheid van veroudering te vertragen. Er is een Chinees spreekwoord dat zegt: “om een ​​lang en gezond leven te leiden, eet totdat de maag voor 70 procent vol is.” Dan leef je gezond en kan het leiden tot een lang leven.

Links

https://www.shinshu-u.ac.jp/english/

http://dx.doi.org/10.1159/000508308

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2156190278_Fangping_Jia