Atmosferische onderzoekers van de Goethe University hebben aangetoond dat luchtreinigers met een klasse H13-filter (HEPA) de aerosolconcentratie in een klaslokaal binnen 30 minuten met 90 procent kunnen verlagen. Omdat dit het risico op besmetting via de lucht met SARS-CoV-2 aanzienlijk verkleint, raden de wetenschappers aan om dergelijke luchtreinigers in klaslokalen te plaatsen. In de meeste gevallen vonden studenten en docenten het geluid van de luchtreiniger niet storend. Het onderzoek is nu beschikbaar als voordruk, voordat het in een wetenschappelijk tijdschrift verschijnt.
De gevaarlijkste weg naar een infectie met SARS-CoV-2 is via de lucht: als geïnfecteerde personen bijvoorbeeld niezen of hoesten, katapulteren ze relatief grote druppels, die echter binnen een straal van twee meter naar de grond zinken. Belangrijk zijn ook aërosolen, veel kleinere druppeltjes, die we uitstoten bij het spreken of ademen. Studies tonen aan dat infectieuze SARS-CoV-2-pathogenen nog steeds in dergelijke aerosolen kunnen worden gedetecteerd gedurende drie uur na emissie en enkele meters verwijderd van een geïnfecteerde persoon. De vloeistof in dergelijke aerosoldeeltjes verdampt snel, waardoor ze kleiner worden en zich binnen enkele minuten in een kamer kunnen verspreiden.
Samen met zijn team testte Joachim Curtius, hoogleraar Experimenteel Atmosferisch Onderzoek aan de Goethe Universiteit, een week lang vier luchtreinigers in een klaslokaal met 27 leerlingen en hun docenten. De reinigers hadden een eenvoudig voorfilter voor grove stofdeeltjes en pluisjes, evenals HEPA- en actief koolfilters. Samen verwerkten de filters tussen de 760 en 1.460 m3 lucht per uur. Behalve de aerosolbelasting bepaalden de onderzoekers ook het volume fijnstofdeeltjes en de CO2-concentratie en analyseerden ze de geluidsniveaus van het apparaat. Het resultaat: een half uur na het inschakelen hadden de luchtreinigers 90 procent van de aerosolen uit de lucht gehaald.
Professor Curtius legt uit: “Op basis van onze meetgegevens hebben we een model berekend dat de volgende schatting mogelijk maakt: Een luchtreiniger verlaagt de hoeveelheid aërosolen zo sterk dat het risico op besmetting door een zeer besmettelijk persoon, een superspreader, is sterk verminderd. Daarom raden we scholen aan deze winter HEPA-luchtreinigers te gebruiken met een voldoende hoog luchtdebiet. ”
Uit geluidsmetingen en een enquête onder studenten en docenten bleek dat het geluid van de luchtreiniger in de meeste gevallen niet als storend werd ervaren, mits het toestel niet op het hoogste niveau draaide.
De onderzoekers bepaalden ook dat de luchtreiniger – behalve het verlagen van het risico op infectie – ook de allergenen en fijnstofdeeltjes (PM10) verminderde. Joachim Curtius: “Een luchtfilter vervangt echter niet het regelmatig openen van het raam, wat belangrijk is om de CO2-concentratie in de kamer te verlagen. Uit onze metingen in de klaslokalen bleek dat de niveaus vaak de aanbevolen limieten overschreden. Hier raden we aan om CO2-sensoren te installeren, zodat studenten en docenten dit zelf kunnen monitoren. ”
Links
- https://www.goethe-university-frankfurt.de/
- https://doi.org/10.1101/2020.10.02.20205633
- https://nl.wikipedia.org/wiki/HEPA
- https://www.goethe-university-frankfurt.de/46300616/Joachim-Curtius-Homepage
Videos