Levensduur van vrouwen hangt samen met de leeftijd geboorte laatste kind

Niemand weet zeker hoe lang ze zullen leven. Een nieuwe studie toont echter aan dat de telomeerlengte van leukocyten enkele belangrijke inzichten kan bieden in de levensduur van een vrouw en laat verder zien hoe de leeftijd van de moeder bij de geboorte van het laatste kind de lengte van telomeren en de gezondheid op lange termijn beïnvloedt. De studieresultaten worden vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Dit is niet de eerste keer dat de lengte van de leukocyttelomeren van een vrouw in verband wordt gebracht met haar verwachte levensduur. Telomeren zijn herhalende DNA-eiwitcomplexen die de uiteinden van chromosomen beschermen en waarvan is bewezen dat ze cruciaal zijn voor het handhaven van genomische stabiliteit. Eerdere studies hebben een verband gesuggereerd tussen telomeerlengte en verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige neurologische aandoeningen en verschillende soorten kanker.

Een kleinere studie suggereerde eerder dat de leeftijd van de moeder bij de geboorte van het laatste kind van een vrouw de telomeerlengte beïnvloedde. Deze nieuwe, grootschalige studie omvatte meer dan 1.200 perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen van verschillende etniciteiten en achtergronden uit de National Health and Nutrition Examination Survey. Bovendien hield deze studie, in tegenstelling tot eerdere studies, rekening met sociodemografische factoren die verband houden met vruchtbaarheidspatronen en gezondheidsbeslissingen.

De studie bevestigde dat de leeftijd van de moeder bij de laatste geboorte positief geassocieerd is met de lengte van telomeren, wat betekent dat vrouwen die hun laatste kind later in hun leven baarden, waarschijnlijk langere telomeren zouden hebben, een biomarker van gezondheid en een lang leven op de lange termijn. Deze bevinding was beperkt tot vrouwen met een of twee levendgeborenen of die orale anticonceptiva hadden gebruikt.

De resultaten worden gepubliceerd in het artikel “Moederleeftijd bij laatste geboorte en leukocyten telomeerlengte in een nationaal representatieve populatie van perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen.”

“Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of een oudere moederleeftijd bij de laatste geboorte ervoor zorgt dat telomeren langer worden of dat de telomeerlengte dient als een indicatie voor de algemene gezondheid en overeenkomt met het vermogen van een vrouw om op latere leeftijd een kind te krijgen”, zegt dr. Stephanie Faubion. , NAMS medisch directeur.

Links