Onderzoekers van de Loughborough University onderzoeken de impact van slaap op het leren om te proberen te begrijpen of het tijdstip van de dag een verschil maakt voor ons geheugen.
Dr. Jayne Trickett en Dr. Camilla Gilmore zullen met een groep studenten werken en hen vermenigvuldigingen geven, zoals 13×7, voor het slapengaan en in de ochtend.
De onderzoekers testen 10 uur later hun geheugen en vergelijken het verschil in leren en onthouden tussen de twee condities.
“Dit zal ons laten zien of studenten minder antwoorden vergaten toen ze de feiten voor het slapen leerden in vergelijking met leren in de ochtend”, zei dr. Trickett van het Mathematics Education Center in Loughborough.
“Eén theorie suggereert dat nieuwe herinneringen tijdelijk worden opgeslagen en vervolgens opnieuw worden geactiveerd tijdens de slaap, wat helpt om deze herinneringen te consolideren zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgehaald.
Dit blijkt uit een onderzoek waarbij kinderen en volwassenen werd gevraagd woordparen te leren, hetzij vóór het slapengaan, hetzij ’s avonds of in de ochtend.
De deelnemers herinnerden zich meer van de woordparen toen ze leerden voordat ze gingen slapen, vergeleken met leren in de ochtend.
Wanneer het leren plaatsvindt voorafgaand aan de slaap, profiteert de geleerde informatie van consolidatie tijdens de slaap, wat niet gebeurt voor informatie die ’s ochtends wordt geleerd.
“We willen zien of we hetzelfde effect vinden met rekenvragen.”
Het project zal ook vragen of ouders het praktisch vinden om hun kinderen aan te moedigen om voor het slapengaan hun tabellen te oefenen.
Dr. Trickett zei dat eerdere studies hebben aangetoond dat kinderen die zich resultaten over vermenigvuldiging kunnen herinneren, over het algemeen betere rekenprestaties behalen.
Ze zei: “Het is belangrijk om je tafels van vermenigvuldiging goed te kennen om in de toekomst te leren en te denken”.
“In staat zijn om vermenigvuldigingen te herinneren, in plaats van ze elke keer te moeten berekenen, helpt bij het oplossen van problemen en het identificeren van wiskundige patronen en conceptuele verbanden.”
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck