Een tien jaar durende studie heeft de factor geïdentificeerd die wordt geproduceerd door een veel voorkomende soort huidbacteriën die eczeem veroorzaakt, in een doorbraak van ons begrip van de aandoening. De ontdekking van een ontbrekende schakel door een internationaal team onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Manchester zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor de soms slopende huidaandoening die 20 tot 30% van de kinderen treft.
Hoofdonderzoekers dr.Peter Arkwright en dr.Joanne Pennock, beide senior wetenschappers aan de universiteit, identificeren ’tweede immunoglobuline-bindend eiwit’ – of ‘Sbi’ – als een unieke trigger van eczeem door Staphylococcus aureus – ook bekend als gouden stafylokok. In een paper gepubliceerd in het prestigieuze Journal of Allergy and Clinical Immunology, laten ze zien dat de bacteriesoort uniek is in het produceren van Sbi die allergische ontstekingen in de huid veroorzaakt.
De door de Leo Foundation gefinancierde studie identificeert voor het eerst Sbi als het molecuul dat een snelle afgifte van interleukine-33 induceert, een sleutelcomponent van de immuunrespons bij eczeem bij kinderen.
“ Onze studie toont zonder enige twijfel aan dat Sbi de dominante infectieuze trigger is van eczeem en dat is ongelooflijk opwindend ”, zegt dr. Arkwright, die ook consulent pediatrische allergie en immunologie is in het Royal Manchester Children’s Hospital, onderdeel van Manchester NHS Foundation Trust.
“Wetenschappers weten al lang dat Staphylococcus aureus de dominante ziekteverwekker is op de menselijke huid en wereldwijd de meeste huid- en weke delen infecties veroorzaakt.
“Maar nu begrijpen we pas dat allergisch eczeem alleen wordt veroorzaakt doordat het de overheersende virulentiefactor Sbi uitdrukt.
“Er zijn veel doodlopende wegen en valse aanwijzingen geweest, maar na vele jaren hebben we eindelijk de ontbrekende schakel gevonden.
“We zijn de professoren Hiroshi Matsuda en Akane Tanaka enorm dankbaar voor hun samenwerking, die waardevolle resultaten heeft bijgedragen aan dit project.”
De wetenschappers bestudeerden ook zes andere soorten stafylokokken, evenals de veel voorkomende groep A-streptokokken die tonsillitis en roodvonk veroorzaakt, maar geen daarvan veroorzaakte allergische reacties. In elk deel van het onderzoek wezen de resultaten op Sbi – voor het eerst ontdekt in 1998 – als trigger. Dr. Pennock, van de Universiteit van Manchester zei: “Ons primaire doel was te begrijpen waarom Staphylococcus aureus zo uniek geassocieerd is met allergische reacties in de huid.
“Het precieze mechanisme dat de allergische pathologie bij eczeempatiënten aandrijft, was tot nu toe een mysterie.
“Staphylococcus aureus vertoont veel virulentiefactoren, dus het vinden van het juiste eiwit was een uitdaging. We hebben aangetoond dat alleen gouden stafylokokken die Sbi tot expressie brengen, de allergische huidreactie kunnen veroorzaken.
“Nu is ons doel om meer te weten te komen over Sbi om de basis te leggen voor toekomstige niet-steroïde behandelingen. We zijn de Leo Foundation erg dankbaar voor het blijven financieren van dit spannende werk. ‘’
Het artikel Staphylococcus aureus Second Immunoglobulin-Binding Protein stimuleert atopische 2 dermatitis via IL-33 is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology
Links