Dermatologische onderzoekers van Henry Ford Health System hebben in samenwerking met een team van de Universiteit van Michigan aangetoond dat bepaalde N95-ademhalingstoestellen die besmet zijn met COVID-19 effectief en veilig kunnen worden ontsmet voor hergebruik met behulp van ultraviolet-C-licht (UV-C) , een methode die gewoonlijk wordt gebruikt voor het behandelen van zeldzame huidziekten.
Onderzoekers zeggen dat de buiten- en binnenkant van de gezichtsmaskers zijn ontsmet in een prototype fototherapie-eenheid die een UV-C-doseringsniveau afgeeft dat hoog genoeg is om het virus in minder dan twee minuten effectief te doden, terwijl het ademend vermogen, de pasvorm en de algehele integriteit van het gelaatsmasker behouden blijven.
Van de vijf N95’s die bij Henry Ford werden gebruikt en die in het onderzoek op het coronavirus werden getest, werkte het decontaminatieproces het beste op twee modellen: gelaatsstukken op 3M 1860 en Moldex 1511 en banden op 3M 8210 en Moldex 1511. De effecten van de dosering varieerden op de andere geteste modellen en hun banden, wat suggereert dat de UV-C-straling ze kan aantasten. Onderzoekers zeggen dat het afvegen van de banden met ethanol voordat decontaminatie waarschijnlijk nodig is als een extra desinfectiestap in het proces om de veiligheid van de drager te maximaliseren.
Onderzoekers benadrukten dat fit-testen vereist zijn elke keer dat een gedesinfecteerd gezichtsmasker wordt geretourneerd voor gebruik of een nieuw model voor de eerste keer wordt gedragen.
Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de University of Michigan, is gepubliceerd in het International Journal of Infectious Diseases.
Links