E-sigaretten zijn nu het meest populaire product dat wordt gebruikt om te stoppen met roken in de Verenigde Staten, vóór alle door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurde stophulpmiddelen gecombineerd, van nicotinepleisters en kauwgom tot voorgeschreven medicijnen. Twee recent gepubliceerde analyses van een groot landelijk representatief longitudinaal onderzoek rapporteren echter dat e-sigaretten niet effectief zijn om volwassenen te helpen stoppen met roken. Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen of deze bevindingen ook gelden voor nieuwere ontwerpen van e-sigaretten, die nicotine net zo effectief kunnen afgeven als sigaretten.
De analyses werden geleid door onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine met behulp van gegevens van de Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) Study, een longitudinale studie van tabaksgebruik en het effect ervan op de gezondheid van mensen in de Verenigde Staten. De PATH-studie, uitgevoerd door het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en het FDA Center for Tobacco Products onder contract met Westat, nam tussen september 2013 en december 2014 een nationaal representatieve steekproef van 45.971 volwassenen en jongeren op en werd jaarlijks opnieuw geïnterviewd voor de eerste vier jaar.
De analyse, online gepubliceerd op 2 september 2020 in het tijdschrift PLOS ONE, hield rekening met 2770 dagelijkse rokers die aangaven te proberen te stoppen met roken tijdens het eerste vervolgjaar; 23,5 procent gebruikte in 2014-15 e-sigaretten (vóór nicotinezouttechnologie in e-sigaretten) om te helpen bij hun poging om te stoppen. Bij de tweede follow-up, een jaar later, was 9,6 procent van de gebruikers van e-sigaretten in de afgelopen 12 maanden gestopt met roken, vergeleken met 9,5 procent die geen e-sigaret gebruikte en 10,2 procent die geen e-sigaret of e-sigaret gebruikte. een farmaceutisch hulpmiddel. Er was geen bewijs dat de stoppercentages verschilden tussen gebruikers van e-sigaretten en nauw op elkaar afgestemde rokers die geen e-sigaretten gebruikten.
“Onder deze representatieve steekproef van Amerikaanse rokers die probeerden te stoppen, vonden we geen bewijs dat e-sigaretten nuttig waren bij de poging om te stoppen”, zegt John P. Pierce, PhD, emeritus hoogleraar kankerpreventie aan het UC San Diego Moores Cancer Center en de eerste auteur van de studie. “Dit gebrek aan effectiviteit was ook duidelijk in de deelgroep die dagelijks e-sigaretten gebruikte voor deze stoppoging.”
De tweede analyse, online gepubliceerd op 27 juli 2020 in het American Journal of Epidemiology, omvatte 2535 dagelijkse en niet-dagelijkse rokers uit de wave 2-enquête van de PATH Study die aangaven een stoppoging te hebben gedaan tijdens het volgende vervolgjaar. Zeventien procent hiervan gebruikte e-sigaretten om te helpen bij de stoppoging in 2015-16 (ook vóór de toename van de verkoop van e-sigaretten met nicotinezouttechnologie). Bij de daaropvolgende follow-up-enquête van wave 4 meldde 13 procent niet-roken gedurende ten minste 12 maanden – een iets hoger percentage dan de eerste analyse (PLOS One-paper), toegeschreven aan de inclusie van niet-dagelijkse rokers waarvan bekend is dat ze hogere stoppen met tarieven.
Nogmaals, de auteurs van het onderzoek zeiden dat er geen bewijs was dat de stoppercentages verschilden van nauw op elkaar afgestemde rokers die geen e-sigaretten gebruikten. In deze analyse was het echter duidelijk dat deelnemers die e-sigaretten gebruikten om te stoppen met roken, minder snel nicotinevrij waren bij de follow-up. Dit kwam grotendeels doordat veel van degenen die stopten met het roken van sigaretten nog steeds e-sigaretten gebruikten, die ook nicotine bevatten.
“In deze analyses hebben we elke roker die e-sigaretten gebruikte als hulpmiddel bij het stoppen zorgvuldig vergeleken met maximaal twee vergelijkbare rokers die probeerden te stoppen zonder e-sigaretten te gebruiken”, zegt Karen Messer, PhD, hoogleraar huisartsgeneeskunde en volksgezondheid, directeur biostatica bij UC San Diego Moores Cancer Center en senior auteur van beide artikelen. “Onze resultaten suggereren dat deze rokers net zo succesvol zouden zijn geweest in het stoppen met roken zonder het gebruik van e-sigaretten. Zonder het gebruik van e-sigaretten zouden ze echter meer succesvol zijn geweest in het doorbreken van hun nicotineafhankelijkheid. ”
Persbericht UC San Diego
Studie: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0237938