Onze verouderende hersenen verzamelen klitten en plakkerige plaques die onze cognitie en geheugen kunnen verstoren. Maar sommige oudere volwassenen met deze neuropathologie hebben meer cognitieve veerkracht dan anderen, meldt een nieuwe studie van Northwestern Medicine.
De reden: hun persoonlijkheden.
Persoonlijkheidskenmerken werden geassocieerd met cognitieve veerkracht, het vermogen om beter te leven met de neuropathologie in de hersenen die dementie veroorzaakt. Personen met een grotere neiging tot zelfdiscipline, organisatie, ijver, hoge prestaties en motivatie – een eigenschap die bekend staat als hogere consciëntieusheid – werden in verband gebracht met grotere veerkracht.
Personen met een hoger neuroticisme – een grotere neiging tot angst, zorgen, humeurigheid en impulsiviteit – hadden meer kans op een slechtere cognitieve functie dan verwacht, gezien de hoeveelheid neuropathologie die bij autopsie werd ontdekt.
De studie werd op 24 september gepubliceerd in Journal of Gerontology: Psychological Sciences.
“Deze bevindingen bewijzen dat het voor oudere volwassenen mogelijk is om te leven met de neuropathologie die verband houdt met de ziekte van Alzheimer en aanverwante dementie, terwijl ze een relatief gezond niveau van cognitieve functie behouden”, aldus hoofdonderzoeker Eileen Graham, een onderzoeksassistent-professor medische sociale wetenschappen bij Northwestern University Feinberg School of Medicine.
“Onze studie toont aan dat persoonlijkheidskenmerken verband houden met hoe goed mensen in staat zijn om hun cognitieve functie te behouden ondanks de zich ontwikkelende neuropathologie,” zei Graham. “Omdat het mogelijk is dat de persoonlijkheid verandert, zowel vrijwillig als door middel van interventies, is het mogelijk dat persoonlijkheid kan worden gebruikt om degenen die risico lopen te identificeren en vroege interventies te implementeren om het functioneren op hoge leeftijd te helpen optimaliseren.”
Persoonlijkheid en andere factoren die cognitieve veerkracht bevorderen, kunnen vooral belangrijk zijn in de context van stress (zoals de COVID-19-pandemie) en dit is een belangrijk gebied van toekomstig onderzoek, merkte Graham op.
Aangenomen wordt dat dit een van de eerste onderzoeken is die aantonen dat de persoonlijkheidskenmerken van een persoon verband houden met hoe goed ze hun cognitieve functie kunnen behouden naarmate ze ouder worden. Deze bevindingen bevestigen het idee dat persoonlijkheid kan worden gebruikt om individuen te helpen hun cognitieve functie te behouden wanneer ze anders mogelijk kwetsbaar zijn voor neurodegeneratie.
De gegevens zijn verzameld in het Rush University Alzheimer’s Disease Research Center. Individuen droegen een jaarlijkse psychosociale zelfrapportage enquête en klinische gegevens bij. Bij de inschrijving voor de studie stemden ze ook in met het doneren van hun hersenen voor postmortale autopsie. Deelnemers aan de studie droegen jarenlange rijke gegevens bij over hun psychologische en cognitieve functioneren terwijl ze leefden, evenals autopsiegegevens nadat ze stierven.
Links
https://academic.oup.com/psychsocgerontology
https://www.feinberg.northwestern.edu/
https://www.rushu.rush.edu/research/departmental-research/rush-alzheimers-disease-center