Een studie onder leiding van onderzoekers van het Florida Atlantic University’s Harbor Branch Oceanographic Institute onderzocht toxines in weefselconcentraties en pathologiegegevens van 83 dolfijnen en walvissen gestrand tussen 2012 en 2018 aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten. Er werden 11 verschillende diersoorten getest op 17 verschillende stoffen bij dieren gestrand aan de kust van North Carolina en Florida.
Dit is de eerste studie tot nu toe die een onderzoeksrapport publiceert van concentraties in blubber weefsels van gestrande walvisachtigen van atrazine, een herbicide, DEP, (een ftalaatester gevonden in kunststoffen), NPE of
nonylfenolethoxylaat dat veel wordt gebruikt in voedselverpakkingen, en triclosan, een antibacterieel en antischimmel middel, aanwezig in sommige consumentenproducten inclusief tandpasta, zeep, wasmiddelen en speelgoed.
De studie is ook de eerste over concentraties van toxische stoffen in een witsnuitdolfijn en in Gervais ‘spitssnuitdolfijnen; soorten waarover de wetenschappelijke literatuur schaars blijft. Het documenteren van giftige stoffen in walvisachtigen is een cruciale stap bij het opsporen van chemische verontreinigingen binnen het maritiem voedselweb en geeft inzicht in hun effecten op biologische systemen.
Voor de studie, zojuist gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science, analyseerden hoofdauteur Annie Page-Karjian, D.V.M., Ph.D., assistent onderzoeksprofessor en klinisch dierenarts bij FAU’s Harbor Branch, en medewerkers, blubbermonsters voor vijf organische giftige stoffen waaronder atrazine, DEP, NPE, bisfenol-A, diethylftalaten en triclosan. Ze analyseerden ook levermonsters op vijf niet essentiële elementen (arseen, cadmium, lood, kwik, thallium), zes essentiële elementen (kobalt, koper, mangaan, ijzer, selenium, zink) en één klasse van giftige stoffen (Aroclor, een zeer giftige industriële verbinding).
Resultaten van de studie toonden aan dat toxine- en elementconcentraties varieerden volgens demografische factoren, waaronder soort, geslacht, leeftijd en plaats. Levermonsters van tuimelaars hadden significant hogere gemiddelde concentraties lood, mangaan, kwik, seleen, thallium en zink, en lagere gemiddelde concentraties van NPE, arseen, cadmium, kobalt en ijzer dan van dwergpotvissen. Bij volwassen vrouwelijke tuimelaars waren de gemiddelde arseen concentraties significant hoger en ijzerconcentraties significant lager dan bij volwassen mannetjes. Volwassen tuimelaars hadden een significant hoger gemiddelde concentratie van lood, kwik en selenium, en significant lager gemiddelde mangaan concentraties in vergelijking met juvenielen.
Geografie had ook een impact. Dolfijnen die in Florida waren gestrand hadden significant hogere gemiddelde concentraties lood, kwik en selenium en lagere concentraties ijzer dan dolfijnen gestrand in North Carolina.
Giftige stoffen in het maritiem milieu zijn het gevolg van vervuilde afvoer en chemicaliën in waterwegen van fossiele brandstoffen en kunststoffen voor eenmalig gebruik vaak gebruikt door mensen. Deze plastic voorwerpen bevatten verpakkingsfolie, wasmiddelen en kinderspeelgoed en bevatten gevaarlijke ftalaten.
“We moeten ons steentje bijdragen om de hoeveelheid giftige stoffen in ons maritiem milieu te verminderen daar zij belangrijke implicaties hebben op onze gezondheid en het milieu in zee,” zei Pagina-Karjian. “Deze chemicaliën banen zich een weg door de voedselketen en worden geconcentreerder naarmate ze hoger komen. Wanneer dolfijnen en walvissen vis eten met concentraties van chemicaliën gaan de giftige elementen hun lichaam binnen. Dolfijnen eten een verscheidenheid aan vis en garnalen uit maritieme omgevingen en dat geldt ook voor mensen.”
Vertaling: Andre Teirlinck