Het gebruik van antibiotica, met name antibiotica met een groter spectrum van microbiële dekking, kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op nieuw ontstane inflammatoire darmaandoeningen (IBD) en de subtypen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden en Harvard Medical School in de Verenigde Staten, gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Het verband tussen antimicrobiële behandeling en IBD bleef bestaan wanneer patiënten werden vergeleken met hun broers en zussen.
IBD komt steeds vaker voor, vooral in Europa, de VS en andere delen van de wereld die een snelle economische ontwikkeling doormaken, meer sanitaire voorzieningen ondergaan en vaker antibiotica gebruiken. Met een groeiende waardering voor de rol van het darmmicrobioom bij het handhaven van de menselijke gezondheid, is de bezorgdheid toegenomen dat antibiotica deze kwetsbare microbiële gemeenschappen kunnen verstoren en permanent veranderen.
Dit zou een mogelijk effect kunnen hebben op het risico op gastro-intestinale aandoeningen.In wat tot dusver de grootste studie is die antibioticatherapie koppelt aan het risico op IBD, konden onderzoekers in Zweden en de VS duidelijker aantonen dat frequenter gebruik van antibiotica verband hield met de ontwikkeling van IBD en zijn subtypes, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
“Ik denk dat dit bevestigt wat velen van ons vermoedden – dat antibiotica, die een nadelige invloed hebben op microbiële gemeenschappen in de darmen, een risicofactor zijn voor IBD”, zei hoofdauteur, Dr. Long Nguyen van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School, Boston, VS. “Ondanks deze dwingende grondgedachte en schijnbaar intuïtieve veronderstelling, zijn er tot nu toe geen onderzoeken op populatieschaal om deze hypothese te ondersteunen.”
Door middel van de Epidemiology Strengthened by histoPathology Reports in Sweden (ESPRESSO) -studie identificeerden de onderzoekers bijna 24.000 nieuwe IBD-gevallen (16.000 hadden colitis ulcerosa en 8.000 de ziekte van Crohn) en vergeleken ze met 28.000 broers en zussen en 117.000 controles uit de algemene bevolking. Eerder gebruik van antibiotica (nooit vs. ooit) werd geassocieerd met een bijna twee keer zo groot risico op IBD na correctie voor verschillende risicofactoren. Er werd een verhoogd risico vastgesteld voor zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn, met de hoogste schattingen die overeenkomen met breedspectrumantibiotica.
Volgens de onderzoekers waren eerdere studies in het veld klein en hebben weinigen een vervolg gehad na een paar jaar. Daarentegen waren de onderzoekers in deze studie in staat om alle opeenvolgende, in aanmerking komende patiënten met nieuwe IBD uit een populatie-gebaseerd register in te schrijven gedurende een onderzoeksperiode van tien jaar, waardoor selectiebias werd beperkt.
“In Zweden is er een universele medicatiedekking met vrijwel volledige informatie over alle verstrekkingen van geneesmiddelen, inclusief antibiotica, waardoor bias bij het vaststellen tot een minimum wordt beperkt”, zegt senior auteur Jonas F. Ludvigsson, kinderarts aan het Örebro University Hospital en professor aan de afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek, Karolinska Institutet. “Dit maakt Zweedse registers ideaal voor de studie van risicofactoren voor IBD.” IBD treft bijna 1 procent van de Zweedse bevolking en kan een substantieel effect hebben op het leven van patiënten. Het is in verband gebracht met een verhoogd risico op zowel overlijden als kanker. “Het identificeren van risicofactoren voor IBD is belangrijk, en uiteindelijk is het ons doel om de ziekte te voorkomen”, voegt Ludvigsson toe. “Onze studie levert nog een stukje van de puzzel op en nog meer reden om het gebruik van antibiotica onnodig te vermijden.”
Financiering voor deze studie werd verstrekt door de National Institutes of Health, de Crohn’s and Colitis Foundation, de American Gastroenterological Association, het Massachusetts General Hospital en Karolinska Institutet.
Publication: “Antibiotic use and the development of inflammatory bowel disease: a national case/control study in Sweden,” Long H. Nguyen, Anne K. Örtqvist, Yin Cao, Tracey G. Simon, Bjorn Roelstraete, Mingyang Song, Amit D. Joshi, Kyle Staller, Andrew T. Chan, Hamed Khalili, Ola Olén, Jonas F. Ludvigsson, The Lancet Gastroenterology & Hepatology,online Aug. 17, 2020, doi: 10.1016/S2468-1253(20)30267-3