Micro-organismen op de tong kunnen helpen bij het diagnosticeren van hartfalen, blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op HFA Discoveries, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC) .
“De tongen van patiënten met chronisch hartfalen zien er totaal anders uit dan die van gezonde mensen”, zegt onderzoeksauteur Dr. Tianhui Yuan, nr. 1 ziekenhuis van de Guangzhou University of Chinese Medicine. ‘Normale tongen zijn lichtrood met een lichtwitte coating. Patiënten met hartfalen hebben een rodere tong met een gele coating en het uiterlijk verandert naarmate de ziekte geavanceerder wordt. ”
“Uit onze studie bleek dat de samenstelling, hoeveelheid en dominante bacteriën van de tongcoating verschillen tussen patiënten met hartfalen en gezonde mensen,” zei ze.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat micro-organismen in de tongbekleding patiënten met alvleesklierkanker kunnen onderscheiden van gezonde mensen.2 De auteurs van die studie stelden dit voor als een vroege marker om alvleesklierkanker te diagnosticeren. En aangezien bepaalde bacteriën verband houden met immuniteit, suggereerden ze dat de microbiële onbalans ontstekingen en ziekten zou kunnen stimuleren. Ontsteking en de immuunrespons spelen ook een rol bij hartfalen
Deze studie onderzocht de samenstelling van het tongmicrobioom bij deelnemers met en zonder chronisch hartfalen. Aan het onderzoek namen 42 patiënten deel in het ziekenhuis met chronisch hartfalen en 28 gezonde controles. Geen van de deelnemers had mond-, tong- of tandheelkundige aandoeningen; had de afgelopen week een infectie van de bovenste luchtwegen gehad; had de afgelopen week antibiotica en immunosuppressiva gebruikt; of was zwanger of gaf borstvoeding.
Roestvrijstalen lepels werden gebruikt om ‘s ochtends monsters van de tongcoating te nemen, voordat de deelnemers hun tanden hadden gepoetst of het ontbijt hadden gegeten. Een techniek genaamd 16S rRNA-gensequentiebepaling werd gebruikt om bacteriën in de monsters te identificeren.
De onderzoekers ontdekten dat patiënten met hartfalen dezelfde soorten micro-organismen deelden in hun tongcoating. Gezonde mensen deelden ook dezelfde microben. Er was geen overlap in bacteriële inhoud tussen de twee groepen.
Op genusniveau onderscheiden vijf categorieën bacteriën hartfalenpatiënten van gezonde mensen met een oppervlakte onder de curve (AUC) van 0,84 (waarbij 1,0 een 100% nauwkeurige voorspelling is en 0,5 een willekeurige bevinding).
Bovendien was er een neerwaartse trend in de niveaus van Eubacterium en Solobacterium met steeds geavanceerder hartfalen.
Dr. Yuan zei: “Er is meer onderzoek nodig, maar onze resultaten suggereren dat tongmicroben, die gemakkelijk te verkrijgen zijn, kunnen helpen bij grootschalige screening, diagnose en langdurige monitoring van hartfalen. De onderliggende mechanismen die micro-organismen in de tongcoating verbinden met de hartfunctie verdienen nader onderzoek. ”