De oeroude yogapraktijk zou een duurzaam alternatief voor lichaamsbeweging kunnen zijn voor duizenden mensen die thuis geïsoleerd zitten, zoals nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië aantoont dat op beweging gebaseerde yoga de geestelijke gezondheid aanzienlijk kan verbeteren.
De eerste studie ter wereld, uitgevoerd in samenwerking met de Federal University of Santa Maria, UNSW Sydney, Kings College London en Western Sydney University, toonde aan dat op beweging gebaseerde yoga de mentale gezondheid verbetert van mensen met een reeks psychische stoornissen, met toenemende voordelen met de hoeveelheid yoga die ze beoefenden.
Hoofdonderzoeker, UniSA-promovendus, Jacinta Brinsley, zegt dat het een welkome en tijdige bevinding is, gezien strikte maatregelen voor sociale afstand die onze bewegingsmogelijkheden beperken.
“Naarmate de zelfisolatie escaleert en mensen merken dat ze vanuit huis kunnen werken en vrienden en familie fysiek niet ontmoeten, zullen waarschijnlijk meer mensen zich eenzaam en niet verbonden voelen”, zegt Brinsley.
“Oefening is altijd een geweldige strategie geweest voor mensen die met deze gevoelens worstelen, omdat het zowel de stemming als de gezondheid verbetert. Maar nu alle soorten sportscholen en bewegingslessen gesloten zijn – zelfs joggen met een vriend wordt sterk afgeraden – zoeken mensen naar alternatieven, en dit is waar yoga kan helpen.
“Ons onderzoek toont aan dat op beweging gebaseerde yoga de symptomen van depressie (of verbeterde mentale gezondheid) verbetert voor mensen met een reeks psychische aandoeningen, waaronder angst, posttraumatische stress en zware depressie. Het is dus heel goed nieuws voor mensen die het moeilijk hebben in tijden van onzekerheid. ”
Het onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, onderzocht 19 studies (1080 deelnemers) in zes landen (VS, India, Japan, China, Duitsland en Zweden), waarbij individuen een formele diagnose hadden gekregen van een psychische stoornis, waaronder depressie en ongerustheid.
De onderzoekers definieerden op beweging gebaseerde yoga als elke vorm van yoga waarbij deelnemers ten minste 50% van de tijd lichamelijk actief zijn, dat wil zeggen vormen van yoga die de nadruk leggen op het vasthouden van en het doorlopen van verschillende houdingen.
Wereldwijd lijden ongeveer 450 miljoen mensen aan psychische problemen, waarbij de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat één op de vier mensen op enig moment in zijn leven zal worden getroffen door een psychische of een neurologische aandoening. In Australië zal bijna de helft van de volwassenen (18-85 jaar) een psychische aandoening hebben.
Professor Simon Rosenbaum zegt dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat er uitdagingen blijven.
“Het is belangrijk te weten dat de meest kwetsbaren in onze gemeenschap vaak de minste kans hebben om toegang te krijgen tot oefeningen of yoga programma’s, ondanks de mogelijke voordelen”, zegt professor Rosenbaum.
“Onze resultaten hebben grote implicaties en laten zien dat je niet per se hoeft te joggen om te profiteren van beweging”
Vertaling: Andre Teirlinck