Het hebben van een grote lichaamsgrootte tijdens de kindertijd wordt geassocieerd met een verhoogd risico op coronaire hartziekte en diabetes type 2, vooral wanneer het in het volwassen leven blijft bestaan, vindt een studie die vandaag door The BMJ is gepubliceerd.
De resultaten suggereren ook dat een grotere lichaamsgrootte in het vroege leven vrouwen kan helpen beschermen tegen borstkanker op latere leeftijd.
Aangenomen wordt dat het hebben van een hoge body mass index (BMI) in het vroege leven het risico op verschillende gezondheidsproblemen op latere leeftijd verhoogt. Maar het is onduidelijk of een persoon de impact van obesitas bij kinderen kan omkeren door veranderingen in levensstijl, vooral omdat degenen die in het vroege leven zwaarlijvig zijn, vaak als volwassenen zwaarlijvig blijven.
Daarom gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Bristol een techniek genaamd Mendeliaanse randomisatie om de genetische invloed van lichaamsgrootte in het vroege leven op het risico van vier ziekten op latere leeftijd te onderzoeken: coronaire hartziekte, diabetes type 2, borst- en prostaatkanker.
Hun bevindingen zijn gebaseerd op meer dan 450.000 mensen uit de Britse Biobank-database met behulp van BMI-metingen op volwassen leeftijd (gemiddelde leeftijd 57) en zelfgerapporteerde lichaamsgrootte op 10-jarige leeftijd en meer dan 700.000 personen uit vier grootschalige genoombrede associatiestudies.
Door op deze manier genetische informatie te analyseren, worden enkele van de problemen vermeden die traditionele observationele studies kunnen belemmeren, waardoor de resultaten minder vatbaar zijn voor niet-gemeten (verstorende) factoren en daardoor waarschijnlijk betrouwbaarder zijn. Een associatie die wordt waargenomen met behulp van Mendeliaanse randomisatie, versterkt daarom de conclusie van een causaal verband.
De onderzoekers ontdekten dat lichaamsgrootte in het vroege leven geassocieerd is met een verhoogd risico op coronaire hartziekte en diabetes type 2. Toen echter de lichaamsgrootte van het vroege leven samen met de lichaamsgrootte van volwassenen werd geanalyseerd, waren de effecten aanzienlijk verminderd, wat suggereert dat het verhoogde risico hoogstwaarschijnlijk is bij mensen met een grote lichaamsgrootte in de kindertijd die aanhouden tot in hun latere leven.
Ze vonden ook sterk bewijs dat grotere lichaamsafmetingen in het vroege leven een beschermend effect hebben op het risico op borstkanker, hoewel ze zeggen dat de timing van de puberteit hier een belangrijke rol kan spelen en dit vereist verder onderzoek voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.
Er werd echter geen sterk bewijs gevonden voor een oorzakelijk effect van vroege of latere levensmaatregelen op prostaatkanker.
De auteurs wijzen op enkele studiebeperkingen, zoals het vertrouwen op zelfgerapporteerde lichaamsgrootte in het vroege leven, wat de nauwkeurigheid van hun schattingen kan hebben beïnvloed. Sterke punten zijn echter het grote aantal deelnemers en de geavanceerde analytische methoden die worden gebruikt.
Als zodanig zeggen ze dat hun bevindingen suggereren dat de positieve associatie tussen lichaamsgrootte in de kindertijd en het risico op coronaire hartziekte en diabetes type 2 op volwassen leeftijd kan worden toegeschreven aan individuen die groot blijven in hun latere leven.
“Onze benadering geeft daarom inzicht in het pad tussen risicofactoren voor het vroege leven, zoals BMI en ziekteresultaten”, concluderen ze.
Deze studie suggereert dat het effect van zelfgerapporteerde adipositas op 10-jarige leeftijd op coronaire hartziekte en diabetes type 2 kan worden weggenomen door het bereiken en behouden van een normale body mass index (BMI) op volwassen leeftijd ‘, schrijft professor Mary Schooling in een gelinkte redactie. .
De studie gebruikte geavanceerde en up-to-date mendeliaanse randomisatiemethoden. Desalniettemin zegt ze dat haar bevindingen ‘een zorgvuldige interpretatie en contextualisering vereisen voordat ze kunnen worden toegepast op de gezondheid van de bevolking’.
Ze wijst op de adolescentie – de overgang van kindertijd naar volwassenheid – als een belangrijk interventiepunt, en stelt dat ‘puberteit een belangrijk moment kan zijn om adipositas te verminderen’.
Bron: persbericht BMJ