Eerste onderzoek naar volwassenen met astma laat negatieve effecten zien van minder slaap.
Een goede nachtrust is cruciaal voor een goede gezondheid. Een nieuw artikel in Annals of Allergy, Asthma and Immunology, het wetenschappelijk tijdschrift van de American College of Allergy, Astma and Immunology (ACAAI) onthult dat te weinig slaap, en af en toe te veel slaap, een negatieve invloed kan hebben op astma bij volwassenen.
“Uit eerder onderzoek is gebleken dat een slechte slaapkwaliteit negatief effect heeft op astma symptomen bij adolescenten”, zegt Faith Luyster, PhD, hoofdauteur van de studie. “Onze studie toont aan dat volwassenen met astma evenzeer beïnvloed worden door te weinig of soms te veel slaap. Vergeleken met normale slapers meldden korte en lange slapers een hoger percentage aan astma aanvallen (45 procent vs. 59 procent en 51 procent respectievelijk) en hadden zij meer dagen met verminderde gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven. Een verminderde levenskwaliteit werd gekenmerkt door meer dagen van slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid.
De studie onderzocht 1.389 volwassen astmapatiënten van 20 jaar en ouder. Van de groep sliep 25,9 procent 5 uur of minder, 65,9 procent sliep 6 tot 8 uur en 8,2 procent sliep 9 of meer uren. De slaapduur werd gemeten met één enkele vraag: “Hoeveel uren slaap heb je meestal doordeweeks of op werkdagen ‘s nachts?” Korte slapers waren eerder jonger en niet blank, terwijl lange slapers eerder ouder, vrouwelijk en roker waren.
Korte slapers toonden, in vergelijking met normale slapers, een grotere kans op een astma aanval, droge hoest en een nachtelijke ziekenhuisopname tijdens het afgelopen jaar. Korte slapers hadden ook een aanzienlijk slechtere gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven – inclusief dagen van slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid en inactieve dagen als gevolg van een slechte gezondheid – en vaker noodzaak van verzorging in het afgelopen jaar in vergelijking met normale slapers. De kans dat lange slapers enige activiteitsbeperking hadden als gevolg van piepende ademhaling was hoger in vergelijking met normale slapers. Er werden geen andere significante verschillen op gebied van gezondheid waargenomen tussen de lange en normale slapers.
“Een verstoorde slaap bij een astmapatiënt kan een rode vlag zijn die duidt op astma die niet goed onder controle is,” zegt allergoloog Gailen D. Marshall, MD, PhD, ACAAI-lid en hoofdredacteur van Annals. “Deze studie voegt solied bewijs toe voor het nut van astmapatiënten om hun slaapproblemen te bespreken met
een allergoloog om te bepalen of ze hun astma plan moeten veranderen om voldoende slaap te bereiken als onderdeel van een algeheel goed beheer van hun probleem. Het waarschuwt ook dat er gevolgen te verwachten zijn wanneer de slaap chronisch ontoereikend is.”
Allergisten zijn speciaal opgeleid om astma te diagnosticeren en te behandelen. Raadpleeg een allergoloog bij u in de buurt die kan helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan om te helpen omgaan met astma.
Vertaling: Andre Teirlinck