Hebben hoge prijzen van sommige geneesmiddelen tegen kanker een hoger voordeel dan geneesmiddelen met lagere prijzen? Een internationale UZH-studie heeft geconcludeerd dat er in het algemeen geen verband bestaat tussen de kosten van geneesmiddelen tegen kanker en hun klinische voordeel. De onderzoekers pleiten er daarom voor dat het klinische voordeel van geneesmiddelen beter tot uiting komt in de prijsstelling.
De laatste jaren zijn er een groeiend aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker op de markt gekomen, maar de kosten van therapieën in Europa en de Verenigde Staten zijn gestegen. Dit verhoogt de kosten voor de gezondheidszorg, wat niet alleen een uitdaging vormt voor het Zwitserse socialezekerheidsstelsel, maar ook voor patiënten over de hele wereld. Maar zijn de hoge prijzen van geneesmiddelen tegen kanker gerechtvaardigd? Komen de kosten overeen met de effectiviteit van het specifieke medicijn bij de bestrijding van de ziekte? Een internationaal onderzoeksteam van de Universiteit van Zürich en de Harvard Medical School heeft een onderzoek uitgevoerd om deze vragen te onderzoeken.
Kostenvergelijking van 65 kankergeneesmiddelen
De wetenschappers – onder leiding van Kerstin Noëlle Vokinger, professor aan UZH – analyseerden de kosten van kankergeneesmiddelen in Zwitserland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De prijzen van 65 nieuwe oncologische geneesmiddelen voor de behandeling van solide tumoren en verschillende soorten bloedkanker werden aangepast om de maandelijkse behandelingskosten voor een standaardpatiënt te berekenen.
In een tweede fase onderzochten de onderzoekers of er een verband is tussen maandelijkse behandelingskosten en het klinische voordeel van kankergeneesmiddelen voor solide tumoren. De effectiviteit van de medicijnen, die waren goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese vergunningverlenende autoriteiten (respectievelijk de FDA en EMA), werd berekend met behulp van twee gevestigde systemen voor het evalueren van het klinische voordeel van kankertherapieën: de American Society of Clinical Oncology Value Framework en de European Society of Medical Oncology Magnitude of Clinical Benefit Scale.
Geen verband tussen kosten en baten
“Ons onderzoek toont duidelijk aan dat er in het algemeen voor Zwitserland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten geen verband bestaat tussen het klinische voordeel van geneesmiddelen tegen kanker en hun prijzen”, legt hoofdauteur Kerstin Vokinger uit. Alleen voor Frankrijk kon een correlatie worden gevonden op basis van een van de klinische voordelenbeoordelingssystemen. “Het is ook duidelijk dat de prijzen van geneesmiddelen tegen kanker in de VS aanzienlijk hoger zijn dan in de vier Europese landen, waarbij Amerikanen gemiddeld ongeveer twee keer zoveel betalen voor hetzelfde medicijn.”
Dit komt omdat de prijsstelling van geneesmiddelen in de VS wordt bepaald door de vrije, niet-gereguleerde markt. In Europa onderhandelen de nationale autoriteiten daarentegen over prijzen met fabrikanten. Van de Europese landen die in de studie zijn geanalyseerd, heeft Zwitserland de op één na hoogste prijzen na Engeland, terwijl dezelfde medicijnen goedkoper zijn in Duitsland en Frankrijk. Houd er echter rekening mee dat NHS England profiteert van niet-openbare kortingen op bepaalde medicijnen, dus de werkelijke prijzen kunnen lager zijn dan de officiële catalogusprijzen.
Medicijnprijzen zijn niet gerechtvaardigd
“De prijsstelling van geneesmiddelen tegen kanker is slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd. Geneesmiddelen die minder effectief zijn, zouden goedkoper moeten zijn dan geneesmiddelen met een hoge werkzaamheid ‘, zegt de UZH-hoogleraar. “Nationale autoriteiten moeten meer rekening houden met de klinische voordelen van geneesmiddelen bij het onderhandelen over prijzen, en therapieën die een hoog klinisch voordeel opleveren, moeten bij prijsonderhandelingen prioriteit krijgen.” Vokinger is er vast van overtuigd dat dit cruciaal is om patiënten toegang tot belangrijke kankermedicijnen te garanderen, aangezien landen slechts beperkte financiële middelen hebben.