Volgens een grootschalige studie verdubbelt een defect gen gekoppeld aan dementie het risico op de ontwikkeling van ernstige COVID-19.
Onderzoekers van de University of Exeter Medical School en de University of Connecticut School of Medicine analyseerden gegevens uit een UK Biobank, en vonden een hoog risico op ernstige COVID-19-infectie onder de deelnemers van voorouders die twee defecte exemplaren van het APOE-gen dragen (genaamd e4e4). Eén op de 36 Europeanen heeft twee defecte kopieën van dit gen waarvan bekend is dat dit het risico op Alzheimer 14-voudig verhoogt alsook het risico op hartaandoeningen.
Nu heeft het onderzoeksteam ontdekt dat wie deze genmutaties draagt 14-voudig meer kans heeft op het ontwikkelen van COVID-19 – zelfs als zij zelf de afwijking niet hebben ontwikkeld.
Het team heeft eerder geconstateerd dat mensen met dementie drie keer meer kans hebben op ernstige COVID-19, maar ze behoren niet tot de groepen die om gezondheidsredenen afgeschermd worden. Deel van dit risico kan de oorzaak zijn geweest van de hoge prevalentie van het virus in verzorgingshuizen. De nieuwe studie, gepubliceerd in de Journal of Gerontology: Medical Sciences, geeft aan dat een genetisch component eveneens kan meespelen. Het team ontdekte dat mensen met de APOE e4e4-genotype een dubbel risico hebben op het ontwikkelen van ernstige COVID-19, vergeleken met die met de algemene e3e3-vorm van het APOE-gen. Het team gebruikte gegevens van de UK Biobank-studie die gezondheid en genetische gegevens verzamelt van 500.000 personen.
De meerderheid van de mensen in de populatie en in de steekproefomvang was niet blootgesteld geweest aan het virus. In deze analyse had 2,36% (n = 9.022) van de deelnemers van Europese afkomst (n = 382,188) het ApoE e4e4 defecte gen, maar 5,13% (n = 37) van degenen die positief testten voor COVID-19 (n = 721) had deze genvariant, wat suggereert dat het risico verdubbeld is vergeleken met e3e3 (410 per 100.000 versus 179 per 100.000).
Co-auteur Dr. Chia-Ling Kuo, van de UConn School of Medicine, zei: “Dit is een opzienbarend resultaat omdat we nu misschien kunnen achterhalen hoe dit defecte gen de kwetsbaarheid voor COVID-19 veroorzaakt. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën voor behandelingen. Het is ook belangrijk om weer te constateren dat de toenemende ziekterisico’s, die onvermijdelijk lijken bij veroudering eigenlijk te wijten zijn aan specifieke biologische verschillen die ons zouden kunnen helpen begrijpen waarom sommige mensen actief blijven tot 100 jaar en andere gehandicapt geraken en sterven in de zestig.”
Professor David Melzer, die het team leidde, zei: “Er zijn verschillende onderzoeken nu aantonen dat mensen met dementie een hoog risico lopen om ernstige COVID-19 te ontwikkelen. Deze studie suggereert dat dit hoog risico niet zomaar te wijten is aan de effecten van dementie, toenemende leeftijd of kwetsbaarheid of blootstelling aan het virus in verzorgingshuizen.”
Melzer benadrukt: “Het effect kan deels te wijten zijn aan het onderliggend genetisch verschil met hoger risico op zowel COVID-19 als dementie.”
Vertaling persbericht Andre Teirlinck