Nieuwe gegevens van een baanbrekend onderzoek uitgevoerd door Monash University-onderzoekers in Australië geven aanleiding tot grote bezorgdheid dat zelfs kortdurende blootstelling aan lage luchtverontreiniging de genexpressie kan beïnvloeden, waardoor we het risico lopen op andere ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen.
Het is al lang bekend dat blootstelling aan luchtverontreiniging, inclusief de wijdverbreide rookgebeurtenissen in de VS en Europa, kan leiden tot gezondheidsproblemen op korte termijn, zoals ademnood. Het is ook bekend dat blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen op langere termijn leidt tot oxidatieve stress en problemen zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Environment International, levert het eerste bewijs dat blootstelling aan zelfs zeer lage niveaus van luchtverontreiniging de genexpressie kan veranderen die het kenmerk is van ziekten zoals kanker.
Onderzoek van universitair hoofddocent Yuming Guo van de Monash School of Public Health and Preventive Medicine en collega’s van Nagasaki University in Japan en Cambridge University in het VK, bestudeerde bloedmonsters van 266 tweelingen (192 identiek en 74 niet identiek) en 165 ouders in Brisbane in de periode 2005-2010. De vrijwilligers maken deel uit van de Brisbane System Genetics Study.
De periodes waarin de bloedmonsters werden genomen, werden vergeleken met gegevens van zeven luchtkwaliteitscontrolestations rond Brisbane op dat moment, om de blootstellingsniveaus aan PM2,5 (de belangrijkste deeltjes in rook) en zwaveldioxide (de belangrijkste gasvormige verontreiniging) te meten. ).
De onderzoekers bestudeerden expressie in zes genen die verband houden met oxidatieve stress en ontsteking, die lange tijd werden beschouwd als belangrijke kenmerken van ziekteprocessen die worden geïnitieerd door verontreinigende stoffen.
De onderzoekers ontdekten dat zelfs de lage luchtverontreiniging in Brisbane gedurende het decennium van de studie leidde tot verandering van genexpressie geassocieerd met morbiditeit en mortaliteit op langere termijn.
De meest recente studie is verder bewijs dat blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen, zelfs op lage niveaus, op lange termijn gevolgen voor de gezondheid heeft, wat reële gevolgen heeft voor de huidige COVID-pandemie. volgens universitair hoofddocent Guo. “Dit is het eerste bewijs dat hoe blootstelling aan een laag niveau van luchtvervuiling precies onze genexpressie verandert, wat weer gevolgen heeft voor de gezondheid”, zei hij.
“Gecombineerd met de wereldwijde gevolgen van COVID 19 en de impact ervan op de ademhalingsgezondheid, is er zelfs een grotere behoefte om bewust te zijn van het beperken van onze blootstelling aan luchtverontreiniging.”