Meer dan de helft van de drinkers van 59 jaar en ouder is een zware drinker en dit hangt samen met een aanzienlijk grotere taille en een verhoogd risico op een beroerte, volgens een nieuwe UCL-studie.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, onderzocht het verband tussen zwaar drinken gedurende je hele leven en een reeks gezondheidsindicatoren, waaronder hart- en vaatziekten.
De onderzoekers gebruikten gegevens van het Whitehall II-cohort, dat sinds 1985–88 sinds het begin van de studie 34-56 jaar oud was, informatie verzamelde van Britse ambtenaren. De uiteindelijke steekproef voor deze studie bestond uit 4.820 oudere volwassenen tussen 59 en 83 jaar. De gemiddelde (gemiddelde) leeftijd was 69 jaar en 75% was man.
Het bleek dat zwaar alcoholgebruik gedurende een heel leven wordt geassocieerd met een hogere bloeddruk, een slechtere leverfunctie, een verhoogd risico op een beroerte, grotere tailleomtrekken en een body mass index (BMI) op latere leeftijd, zelfs als u stopt met zwaar drinken voor de leeftijd van 50 jaar. Stoppen met zwaar drinken op elk moment in het leven is waarschijnlijk gunstig voor de algehele gezondheid.
Dr. Linda Ng Fat (UCL Institute of Epidemiology & Health Care), eerste auteur van het onderzoek, zei: “Alcoholmisbruik, ondanks de algemene perceptie van binge-drinkende jongeren, komt veel voor bij oudere volwassenen, met aan alcohol gerelateerde ziekenhuisopnames in Engeland de hoogste onder volwassenen ouder dan 50.
“Eerdere studies waren gericht op enkele momentopnamen van consumptie, die de cumulatieve effecten van drinken kunnen maskeren. Deze studie maakt mensen bewust van het effect van alcoholgebruik gedurende de levensloop. ”
Een zware drinker werd geïdentificeerd met de Alcohol Use Disorders Identification Test for Consumption (AUDIT-C), een standaard screeningstool voor huisartsen. De screeningstool bestaat uit slechts drie vragen en beoordeelt hoe vaak je drinkt, hoeveel je drinkt en hoe vaak je eet (zes of meer drankjes). Om een voorbeeld te geven, een persoon die drie of vier drankjes vier of meer keer per week drinkt, zou positief scoren als gevaarlijke drinker op de AUDIT-C.
De deelnemers werd één keer gevraagd om de AUDIT-C met terugwerkende kracht te voltooien voor elk decennium van hun leven, van 16-19 tot 80 jaar en ouder. Deze informatie werd gebruikt om hun drinkpatroon gedurende het hele leven te categoriseren: nooit gevaarlijke drinker, voormalige gevaarlijke drinker (gestopt voor de leeftijd van 50), voormalige latere gevaarlijke drinker (gestopt op 50-jarige leeftijd of later), huidige gevaarlijke drinker en consistente gevaarlijke drinker ( gedurende elk decennium van hun leven).
Meer dan de helft van de drinkers (56%) was op enig moment in hun leven gevaarlijke drinkers, waarbij 21% de huidige gevaarlijke drinkers waren en 5% de consistente gevaarlijke drinkers.
De huidige en consistente zware drinkers waren voornamelijk mannen (respectievelijk 80% en 82%), overwegend blank en hadden waarschijnlijk een baan op hoger niveau (61% vergeleken met 52% in de totale steekproef).
Vroeger later hadden huidige en consistente gevaarlijke drinkers, na correctie voor leefstijlfactoren, een significant hogere systolische bloeddruk en een slechtere leverfunctie dan nooit gevaarlijke drinkers. Onder de huidige gevaarlijke drinkers was de systolische bloeddruk 2,44 mmHG hoger en was gamma-glutamyltransferase (GGT), een marker van leverziekte, verhoogd met 22,64 IE / l, vergeleken met nooit gevaarlijke drinkers.
Huidige gevaarlijke drinkers hadden een driemaal groter risico op een beroerte en voormalige latere gevaarlijke drinkers hadden een ongeveer twee keer hoger risico op sterfte door niet-hart- en vaatziekten dan nooit-gevaarlijke drinkers.
Levenslange gevaarlijke drinkers hadden significant grotere tailleomtrekken en BMI dan nooit gevaarlijke drinkers, waarbij de omvang toenam met meer actueel en consistent gevaarlijk drinken.
Vroegere vroege gevaarlijke drinkers hadden gemiddeld een taille van 1,17 cm groter dan nooit gevaarlijke drinkers, terwijl voormalige latere gevaarlijke drinkers, huidige gevaarlijke drinkers en consistente gevaarlijke drinkers een tailleomtrek hadden die respectievelijk 1,88 cm, 2,44 cm en 3,85 cm groter was.
Dr. Ng Fat voegde toe: “Dit suggereert dat de langere volwassenen zwaarder drinken naarmate hun taille op oudere leeftijd groter is. Daarom is het, samen met andere gezondheidsvoordelen, voordelig dat volwassenen eerder en later minder drinken. ”
Professor Annie Britton (UCL Institute of Epidemiology & Health Care), senior auteur van het onderzoek, zei: “Ondanks de hoge prevalentie van beroerte en leverziekte die in het Verenigd Koninkrijk gestaag toeneemt, blijft zwaar drinken onder oudere volwassenen gebruikelijk.
“Vroegtijdige interventie en screening op alcoholgebruik, als onderdeel van regelmatige controles, kan het drinken onder deze demografische groep helpen verminderen.”
Het onderzoek is uitgevoerd met de Universiteit van Cambridge. Het werd gefinancierd door de UK Medical Research Council, Alcohol Change UK en European Research Council.