Kinderen van ouders met een psychische aandoening lopen een hoger risico op verwondingen dan andere kinderen, blijkt uit een studie van onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden, gepubliceerd in het tijdschrift BMJ.
Het risico is verhoogd tot 17 jaar en piekt tijdens het eerste levensjaar. De bevindingen benadrukken de noodzaak voor ouders met een psychische aandoening om extra steun te krijgen rond preventieve maatregelen ter voorkoming van kinderletsel en voor vroege behandeling van mentale morbiditeit bij aanstaande ouders.
Volgens schattingen van de onderzoekers heeft tussen 7-11 procent van alle kinderen in Zweden minstens één ouder de diagnose psychische aandoeningen. Eerdere maatregelen ter bescherming van kinderen waren voornamelijk gericht op het voorkomen van verwaarlozing en mishandeling en in mindere mate op het stoppen van ongevallen en verwondingen.
Volgens de onderzoekers is het echter mogelijk om kinderletsel te verminderen door ouders met een psychische aandoening te helpen bij het nemen van preventieve veiligheidsmaatregelen in huis en daarbuiten.
“Onze resultaten laten zien dat er behoefte is aan meer ondersteuning voor ouders met een psychische aandoening, vooral tijdens het eerste levensjaar”, zegt Alicia Nevriana, PhD-student bij de afdeling Global Public Health en de corresponderende auteur van de studie. “Er zijn al aanbevelingen voor nieuwe ouders om de veiligheid van hun kinderen te waarborgen, maar we denken dat het nodig is om deze aanbevelingen bij te werken, ook rekening houdend met de geestelijke gezondheid van ouders.”
Kinderen in de leeftijd van 0-1 hadden een 30 procent hoger risico op verwondingen als ze een ouder met een psychische aandoening hadden. Het risico daalde met de leeftijd, maar bleef iets hoger (6 procent) voor kinderen in de leeftijd van 13-17 jaar. De onderzoekers ontdekten dat het risico op verwondingen iets hoger was bij veel voorkomende ouderlijke psychische stoornissen, zoals depressie, angst en stressgerelateerde aandoeningen, in vergelijking met ernstiger psychische aandoeningen zoals schizofrenie en andere psychotische stoornissen.
Het risico voor moeders was ook iets hoger in vergelijking met vaderlijke psychische aandoeningen.
Ook was het risico voor meer ongebruikelijke vormen van letsel als gevolg van bijvoorbeeld persoonlijk geweld groter dan bij meer voorkomende verwondingen als gevolg van bijvoorbeeld vallen of verkeersongevallen. De onderzoekers merken echter op dat geweldgerelateerde verwondingen ook zeldzaam zijn in gezinnen met een psychische aandoening.
De studie, die werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk, volgde 1,5 miljoen kinderen die in Zweden woonden en tussen 1996-2011 werden geboren, van wie bij meer dan 330.000 ten minste één ouder de diagnose psychische stoornis had. periode of vijf jaar eerder.
De studie verklaart niet waarom kinderen van ouders met een psychische aandoening een hoger risico op blessures hebben. Sommige plausibele verklaringen kunnen zijn dat sommige ouders met een psychische aandoening moeite hebben om hun kinderen adequaat te begeleiden en hun huizen kindveilig te maken, aldus de onderzoekers.
“Een psychische aandoening wordt vaak geassocieerd met slechtere sociaaleconomische omstandigheden, die ertoe kunnen leiden dat het gezin in een minder veilige binnen- en buitenomgeving leeft of zich bepaalde beveiligingsmaatregelen niet kan veroorloven”, zegt Nevriana.
‘We kunnen niet helemaal uitsluiten dat de hogere risico’s in ons onderzoek gedeeltelijk kunnen worden verklaard door de sociaaleconomische omstandigheden van de familie, ook al probeerden we zo goed mogelijk te controleren op sociaaleconomische factoren.
We hebben ook niet onderzocht of bepaalde medicijnen voor psychische aandoeningen, vooral die met een effect op alertheid en aandacht, het risico op letsel bij kinderen zouden kunnen beïnvloeden, en dit zou in toekomstig onderzoek moeten worden bestudeerd. ”
De studie is gefinancierd met de hulp van de European Research Council, het National Institute for Health Research, de regio Stockholm en de Zweedse Research Council.
Publicatie: “Maternale en vaderlijke psychische aandoeningen en risico op verwondingen bij kinderen en adolescenten: een landelijk registergebaseerd cohortonderzoek in Zweden”, Alicia Nevriana, Matthias Pierce, Christina Dalman, Susanne Wicks, Marie Hasselberg, Holly Hope, Kathryn M Abel, Kyriaki Kosidou, BMJ, 8 april 2020, doi: 10.1136 / bmj.m853