Vandaag gaan we het hebben over wat suiker en je bloedvaten. Voor diabetici wordt waarschijnlijk de grootste schade aan het vaatstelsel veroorzaakt door grote hoeveelheden suiker in het bloed.
Het macrovasculaire systeem:
Dit zijn de grote vaten zoals de kransslagader, die de hartspier voedt. Dit omvat ook perifere slagaders door het hele lichaam.
Het microvasculaire systeem:
Dit zijn kleine haarvaatjes die naar het netvlies in het oog, de nieren en de zenuwen in uw voeten en handen gaan.
Suiker roest in feite je vaatstelsel uit. Het zorgt voor allerlei soorten oxidatie. De laag aan de binnenkant van het bloedvat wordt het endotheel genoemd. Het endotheel regelt de tonus van de bloedvaten en voorkomt dat dingen de bloedvaten binnendringen. Het endotheel is ook zeer gevoelig voor teveel suiker.
Glucose kan ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken, wat het begin is van een reeks gebeurtenissen die kan eindigen in een blokkade in uw bloedvaten.
Oxidatie kan veel ernstige effecten in het lichaam veroorzaken waarvan u misschien niet weet dat het aan de gang is totdat u een probleem heeft. Het kan de binnenkant van de bloedvaten verdikken, waardoor stijfheid ontstaat.
Hoge suiker kan ook insulineresistentie veroorzaken, wat een verminderde bloedstroom kan veroorzaken. Veel van de neurologische schade die door diabetes wordt veroorzaakt, komt van de beschadigde bloedvaten die de zenuwen verhongeren.
Suiker kan ook effecten hebben op de bloedvaten, waaronder:
• Geavanceerde geglyceerde eindproducten maken, die zeer giftig zijn voor de bloedvaten en de rest van het lichaam.
• U kunt overmatige hoeveelheden sorbitol gaan ontwikkelen, wat kan leiden tot cataract, blindheid en perifere neuropathie.
Je lichaam heeft het vermogen om indien nodig suiker te maken. Dit heet gluconeogenese. Maar geen van deze effecten treedt op tijdens gluconeogenese. Dit komt omdat je lichaam ook antioxidanten maakt die beschermen tegen de complicaties van veel suiker. Dit is nog een reden waarom u voedingsmiddelen met veel antioxidanten moet eten.