Door onderzoek bij ratten hebben onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen mogelijk de reden gevonden achter een grote bloeddrukdaling bij patiënten die intraveneuze pijnstillers kregen.
De meeste mensen kennen de pijnstiller paracetamol, vaak gebruikt tegen hoofdpijn en oraal ingenomen. In ziekenhuizen wordt paracetamol echter intraveneus toegediend. Op deze manier kunnen artsen en verpleegkundigen ernstig zieke patiënten helpen die één of meer pillen niet kunnen slikken.
Bovendien werkt de stof intraveneus veel sneller en de methode stelt beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in staat om de doses en de timing van hun effect zeer nauwkeurig te controleren.
Desalniettemin heeft de intraveneuze paracetamol een ernstige bijwerking: namelijk een tijdelijke grote bloeddrukdaling.
We denken nu dat we het mechanisme kennen dat aan deze gevaarlijke bijwerking ten grondslag ligt.
‘Eerdere studies suggereren dat het een behoorlijke daling is. We hebben het bijvoorbeeld over druppels in het bereik tot 20-25 mm Hg bij een systolische druk van 120, en we denken nu dat we het mechanisme kennen dat aan deze gevaarlijke bijwerking ten grondslag ligt ‘, zegt assistent-professor Thomas Qvistgaard Jepps van de afdeling Biomedische Wetenschappen.
Hij voegt eraan toe dat de bloeddrukdaling wordt aangetroffen bij zowel gewone als ernstig zieke patiënten. In de laatste categorie is gemeld dat zes op de tien de bijwerking ervaren. Een derde hiervan is zodanig dat medische tussenkomst noodzakelijk is.
Dit onderzoek komt redelijk op het juiste moment, gezien de ongekende COVID-19-crisis en de dramatische toename van ernstig zieke patiënten die misschien intraveneuze paracetamol krijgen in de ziekenhuizen om te helpen bij pijn- en koortsbeperking.
Verschillende soorten stofwisseling
Ondanks de statistieken wordt intraveneuze paracetamol beschouwd als een relatief stabiel medicijn dat steeds vaker in de gezondheidszorg wordt gebruikt, hoewel veel artsen en verpleegkundigen zich bewust zijn van de mogelijke bijwerkingen.
We willen de ene bijwerking niet door de andere vervangen.
Op deze achtergrond gingen Thomas Qvistgaard Jepps en zijn team op zoek naar een oorzaak voor de sterke daling van de bloeddruk. Als eerste ter wereld zijn ze nu geslaagd door studies bij ratten.
‘Paracetamol omzeilt de lever bij intraveneuze toediening en wordt daarom anders gemetaboliseerd dan bij orale inname’, zegt Thomas Qvistgaard Jepps en voegt toe:
‘Het wordt nog steeds gemetaboliseerd, maar het gebeurt elders in het lichaam, waar de daaropvolgende chemicaliën een effect kunnen veroorzaken dat normaal niet zou optreden als het medicijn oraal werd ingenomen’.
De Universitair Docent benadrukt dat de meeste mensen niet bang moeten zijn om pijnstillers te slikken zoals gewoonlijk. Zolang u nog maar binnen de maximaal aanbevolen dosis blijft.
De oplossing voor het drukverlies
Om precies te zijn, het lijkt erop dat de restproducten van de pijnstiller enkele van de kaliumkanalen beïnvloeden, die onder meer de manier regelen waarop uw bloedvaten samentrekken en ontspannen, waardoor uw bloeddruk onder controle wordt gehouden.
Paracetamol omzeilt de lever bij intraveneuze toediening en wordt daarom anders gemetaboliseerd dan bij orale inname.
Door met name medicijnen te gebruiken die deze kaliumkanalen blokkeren, is het onderzoeksteam er vervolgens in geslaagd de bijwerking van de grote bloeddrukdaling bij de proefratten te verminderen.
‘Omdat we het mechanisme hebben geïdentificeerd van hoe de bijwerking optreedt, zijn we van mening dat we een potentieel farmaceutisch ontwerp kunnen bieden voor een nieuw soort co-therapie: een type paracetamol doordrenkt met een ander medicijn dat de bloeddrukdaling voorkomt’ , zegt Thomas Qvistgaard Jepps.
‘De blokkers van de kaliumkanalen die we hebben onderzocht, zijn echter nog niet goedgekeurd voor menselijke consumptie en moeten goed worden ontwikkeld en getest. We willen de ene bijwerking niet vervangen door de andere.
De volgende stap van de onderzoeksgroep is dan ook om te onderzoeken hoe geneesmiddelen die de kaliumkanalen blokkeren, aangepast kunnen worden voor de mens. Ze onderzoeken ook alternatieven voor het blokkeren van de kaliumkanalen, bijvoorbeeld door de enzymen te beïnvloeden die betrokken zijn bij het metaboliseren van paracetamol buiten de lever.