Nieuw onderzoek gepubliceerd in CANCER onthult stijgende aantallen leverkanker over de hele wereld, ondanks vooruitgang die gericht is op het voorkomen van de ziekte.
“Wereldwijde incidentie trends in primaire leverkanker naar leeftijd bij diagnose, geslacht, regio en etiologie, 1990-2017.”
Nieuw onderzoek onthult stijgende aantallen leverkanker over de hele wereld, ondanks vooruitgang die gericht is op het voorkomen van de ziekte. De bevindingen worden vroeg online gepubliceerd in CANCER, een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society (ACS).
Om trends en schattingen van leverkanker te verkrijgen naar leeftijd, geslacht, regio en oorzaak, onderzochten Xingdong Chen, MD, PhD, van de Fudan University in China, en zijn collega’s gegevens van 1990–2017 uit de Global Burden of Disease Study met betrekking tot 195 landen en gebieden.
Wereldwijd zijn de gevallen van leverkanker gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 30 jaar gedaald van 17.381 in 1990 tot 14.661 in 2017, maar ze namen toe bij mensen van 30-59 jaar en 60 jaar en ouder van 216.561 en 241.189 in 1990 tot 359.770 en 578.344 in 2017, respectievelijk. Bij het toepassen van leeftijdsaanpassingen (om populaties te kunnen vergelijken wanneer de leeftijdsprofielen van de populaties verschillend zijn), ontdekte het team dat de incidentie van leverkanker gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 30 jaar en van 30-59 jaar afnam bij beide geslachten, terwijl bij oudere volwassenen, de percentages stegen bij mannen en bleven stabiel bij vrouwen. In vergelijking met vrouwen hadden mannen een meer dramatische toename van leverkanker die bij 60 jaar en ouder werd gediagnosticeerd en een mildere daling bij gevallen die bij 30-59 jaar werden gediagnosticeerd.
De afname bij jongere volwassenen werd grotendeels toegeschreven aan hepatitis B-vaccinaties (aangezien het hepatitis B-virus leverkanker kan veroorzaken) en was consistent in de meeste regio’s, behalve in ontwikkelde landen, waar het aantal leverkankers toenam, ongeacht geslacht en leeftijd. Leverkanker veroorzaakt door niet-alcoholische leververvetting of vetophoping in de lever, nam in de meeste regio’s met de grootste omvang toe.
“Onze bevindingen suggereren het gebrek aan aandacht voor ouderen bij de huidige inspanningen ter preventie van leverkanker en benadrukken de opkomende bezorgdheid over obesitas als risicofactor voor leverkanker,” zei Dr. Chen. “Preventiestrategieën voor leverkanker in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen moeten worden aangepast en bijgewerkt.”