Een nieuwe studie aan de Universiteit van Birmingham heeft aangetoond dat fecale microbiële transplantaties (FMT) zeer succesvol zijn bij de behandeling van patiënten met Clostridioides difficile (C.diff) infectie.
Resultaten van de eerste Engelse ontlasting bank die FMT-behandeling levert aan patiënten, gepubliceerd in EClinical Medicine, hebben aangetoond dat in 78% van de gevallen de diarree van de patiënt was gestopt en niet terug kwam binnen de 90 dagen van behandeling.
Antibiotica kunnen effectief zijn bij de behandeling van de eerste perriode van C.diff. Echter, 10-20% van de patiënten reageert er niet op en de infectie komt dan terug. Succes percentages van antibiotica bij recidiverende infectie zijn lager dan 30%.
C.diff infecties ontstaan doordat de goede darmbacteriën worden gedood door antibiotica gegeven voor andere infecties en veroorzaken ernstige diarree en buikpijn en kan dodelijk zijn bij oudere patiënten.
Tijdens FMT worden de goede bacteriën uit de ontlasting van een gezonde donor overgedragen naar de darm van een patiënt met de infectie.
Het Microbiome Treatment Center aan de Universiteit van Birmingham is het eerste in de UK dat een vergunning heeft gekregen voor FMT-bereiding door de Medecines and Healthcare Regulatory Agency (MHRA).
Voordat dit centrum werd opgericht, waren er veel patiënten in de UK die geen toegang hadden tot deze behandeling.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat voor C.diff-infecties FMT-behandeling beter is dan behandeling met speciale dure antibiotica , vooral wanneer de infectie van de patiënt is teruggekomen.
De ontwikkeling van een FMT-dienst met licentie aan de Universiteit van Birmingham zal het aanbod verbreden en de toegang tot FMT verbeteren voor de behandeling. Het zal kritische ondersteuning bieden voor onderzoekers zowel hier in Birmingham als in andere centra die onderzoeken hoe FMT niet alleen C.diff-infectie geneest maar ook kan ingezet worden bij aandoeningen zoals colitis ulcerosa en andere ziekten die verband lijken te hebben met het darmmicrobioom.
Hoofdauteur Dr. Victoria McCune, Consultant Clinical Scientist of Microbiology aan de South Tees Hospital NHS Foundation Trust, zei: “Ons onderzoek heeft met succes de voordelen van het behandelen met C. diff aangetoond bij verschillende patiënten met FMT. Onze gestandaardiseerde aanpak voor het maken van FMT zal de kwaliteit en veiligheid van deze behandeling voor veel meer patiënten verbeteren.”
Professor Peter Hawkey, Professor of Clinical and Public Health Bacteriology and Infection aan de Universiteit van Birmingham zei: ‘Dit werk heeft een ongecontroleerde potentieel gevaarlijke methode van faecale transplantatie veranderd in een nationale dienst die snel en veilig is als levensreddende behandeling voor een ernstige ziekte bij duizenden patiënten in de UK.”
Vertaling: Andre Teirlinck