Problemen duren voort zelfs na toegediende medicatie voor zwangerschapsdiabetes, volgens studie U of A
Zwangere vrouwen met vastgestelde diabetes en verhoogde nuchtere (vóór de maaltijd) bloedsuikergehaltes kunnen eerder met complicaties te maken krijgen dan vrouwen met alleen verhoogde glucosegehaltes ná de maaltijd, volgens een nieuwe studie door een onderzoeksteam team van de universiteit van Alberta (U of A).
“De vrouwen met verhoogde nuchtere glucosewaarden, aangepast voor alle andere risicofactoren, hadden bijna drie keer zoveel kans op een zware baby dan vrouwen met normale nuchtere glucosewaarden maar verhoogde postprandiale (na de maaltijd) suikergehaltes,” zegt cardiologie professor Padma Kaul, tevens adjunct professor van de School of Public Health.
De vrouwen met hoge nuchtere bloedsuikergehaltes bleken ook 1,5x meer risico te lopen op hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, en hadden meer kans op de noodzaak van een ingeleide geboorte, keizersnede of vroeggeboorte.
Kaul zegt dat zware baby’s een risico lopen op complicaties tijdens de geboorte en obesitas op latere leeftijd; en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan het hart en nieren van de moeder extra belasten.
De onderzoekers zagen dat de nadelige gevolgen voor vrouwen met hoge nuchtere bloedsuikerwaardes aanhielden, zelfs als de vrouwen diabetesmedicatie kregen zoals insuline of metformine.
“Waarom de vrouwen met nuchtere glucose minder reageren op behandelingen is een zeer belangrijke vraag,” zegt Kaul. “Het kan wijzen op andere mechanismen die om nader onderzoek vragen.”
Kaul zegt dat meer onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen of eerdere of agressievere diabetesmedicatie voor vrouwen met hoge nuchtere glucosegehaltes de nadelige uitkomsten zouden kunnen verminderen of voorkomen.
De onderzoekers bestudeerden gezondheidsgegevens van meer dan 250.000 zwangere vrouwen in Alberta tussen 2008 en 2014. Bijna 13.000 van de moeders waren gediagnosticeerd met zwangerschapsdiabetes. 4.000 hadden verhoogde nuchtere bloedsuikerwaarden van 5.3 mmol/L of hoger, waarbij de anderen normale nuchtere bloedsuikerwaarden hadden maar verhoogde waardes toonden na een orale glucosetolerantie test.
Kaul legt uit dat bijna alle zwangere vrouwen in Alberta een tweeledige screening ondergaan voor zwangerschapsdiabetes. De eerste test, tussen 20-24 weken zwangerschap, is een 50 gram orale glucosetolerantie test die op elk moment van de dag kan worden ingenomen. Als het bloedsuikergehalte een uur later hoger blijkt te zijn dan 7.8 mmol/L, krijgt ze de tweede test, met o.a een bloedtest na een nuchtere periode van 12 uur, meestal als eerste ‘s morgens, daarna wordt 75 gram glucose ingenomen en worden meer tests afgegeven na 1 en 2 uur.
Kaul zegt dat ca. 15% van de zwangere vrouwen in Alberta de tweede test ondergaan en dat bij ca. eenderde van de geteste vrouwen zwangerschapsdiabetes wordt geconstateerd. Aangezien de trend van zwangerschappen op latere leeftijd en een hoger gewicht van zwangere vrouwen doorzet, is er ook een toename in aantallen zwangerschapsdiabetici.
Vertaling: Ellen Lam