Een studie in het maartnummer van The Journal of the American Dental Association van de Centers for Disease Control and Prevention wees uit dat antibiotica en opioïden vaak worden voorgeschreven tijdens bezoeken aan de spoedeisende hulp voor tandheelkundige aandoeningen, wat verder de nadruk legt op de noodzaak van voortdurende inspanningen om beide te bestrijden opioïde misbruik en overmatig gebruik van antibiotica.
De auteurs ontdekten dat meer dan 50 procent van de patiënten die de afdeling spoedeisende hulp bezochten voor een tandheelkundige aandoening een recept voor antibiotica kregen en ongeveer 40 procent een recept voor opioïden kregen, op basis van gegevens uit 2012-2014. Verder ontdekten de auteurs dat meer dan 30 procent van de patiënten recepten vulden voor zowel een antibioticum als een opioïde als gevolg van hun bezoek.
“Gezien eerdere bevindingen dat tandartsgerelateerde diagnoses een veel voorkomende en mogelijk vermijdbare reden zijn voor bezoeken aan een spoedafdeling, wordt het voorschrijven van antibiotica en opioïden voor deze aandoeningen zelfs nog zorgwekkender,” schreven de auteurs van de studie.
In 2019 heeft de American Dental Association (ADA), als onderdeel van haar langdurige inspanningen voor antibioticabeheer, een nieuwe richtlijn gepubliceerd die aangeeft dat antibiotica in de meeste gevallen niet wordt aanbevolen voor tandpijn, wat een veel voorkomende tandheelkundige reden is om een spoedafdeling te bezoeken . De richtlijn is ontwikkeld door een multidisciplinair panel, waaronder een arts voor spoedeisende geneeskunde, benoemd door het American College of Emergency Physicians.
De ADA heeft ook een jarenlange toezegging gedaan om het bewustzijn te vergroten en actie te ondernemen tegen de opioïde volksgezondheidscrisis. Sinds 2011 pleit de ADA ervoor te zorgen dat opioïde pijnstillers geen schade aan tandheelkundige patiënten en hun families toebrengen en heeft ze gewerkt aan een groter professioneel bewustzijn van medicamenteuze alternatieven voor opioïden. Een groeiend aantal onderzoeken ondersteunt het ADA-beleid dat tandartsen zouden moeten overwegen om niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) alleen of in combinatie met acetaminophen over opioïden voor te schrijven als eerstelijns therapie voor acute pijnbehandeling. In maart 2018 heeft de organisatie beleid aangenomen dat aangeeft dat een combinatie van ibuprofen en paracetamol net zo effectief kan zijn als opioïden voor acute pijn.