Van een vriendelijk potje voetbal tot aan solo zweten in de sportschool, de meesten van ons weten dat sporten goed is voor de gezondheid. Maar naast de voor de hand liggende fysieke voordelen, toont onderzoek onder leiding van UniSA-expert in sportsociologie Dr. Katja Siefken aan dat sport ons ook kan beschermen tegen het ontwikkelen van ernstige psychische stoornissen.
De studie, uitgevoerd met collega’s van de MSH Medical School Hamburg, evalueerde niveaus van angst en depressie bij 682 Duitse recreatieve atleten onder verschillende sportomstandigheden (hoeveelheid en intensiteit), instellingen (binnen versus buiten) en contexten (individuele of teamsporten), het vinden van dat mensen die minder dan 2,5 uur per week trainden, het risico lopen op verhoogde kans op angststoornissen en depressie.
Het onderzoek geeft aan dat sporters die voldoen aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (150 minuten matige intensieve lichamelijke activiteit gedurende de week voor gezonde volwassenen van 18-64 jaar) een betere geestelijke gezondheidstoestand hebben dan degenen die minder actief zijn.
Dr. Katja Siefken van UniSA zegt dat de bevindingen waardevolle inzichten hebben voor geestelijke gezondheid, vooral omdat geestelijke gezondheid vaak buiten beschouwing wordt gelaten in aanbevelingen voor de volksgezondheid rond lichaamsbeweging.
“Geestelijke gezondheidsproblemen zijn een van de belangrijkste gezondheidsuitdagingen van onze tijd en dragen substantieel bij aan de last van wereldwijde ziekten,” zegt Dr. Siefken.
“Oefening is een belangrijk onderdeel van het opbouwen en behouden van zowel lichamelijke als positieve geestelijke gezondheid, maar het is belangrijk om te erkennen dat verschillende oefenomstandigheden de geestelijke gezondheid op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.
“Inzicht in de factoren die depressie en angst kunnen beïnvloeden of verlichten, is essentieel, maar tot nu toe is er onvoldoende bewijs over de optimale soorten – of hoeveelheden – activiteit die nodig is voor een positieve geestelijke gezondheid.
“In deze studie ontdekten we dat mensen die niet aan de aanbevelingen voor fysieke activiteit voldeden, hogere depressiescores rapporteerden, ongeacht of ze binnen of buiten, individueel of in een team oefenden.
“We ontdekten ook dat de laagste scores voor depressie en angst vooral voorkwamen bij binnenteamatleten, maar dat atleten die intensief trainden, vaak hogere niveaus van depressie lieten zien.
“Er zijn ook goede aanwijzingen dat lichaamsbeweging buiten bijdraagt aan een verbeterde geestelijke gezondheid en dat samen sporten, of als onderdeel van een team, onze geestelijke gezondheid aanzienlijk kan beïnvloeden.
“Dus het is echt een kwestie van fysieke en mentale vaardigheden op individuele basis bewaken. En hoewel we vaak de uitdrukking ‘hoe meer oefening, hoe beter’ horen, is er bewijs dat dit veel complexer is.
“Een gezonde geest en lichaam vertrouwen op bescheiden, haalbare niveaus van lichamelijke oefening. Voor de meesten van ons is twee en een half uur per week – of zeg maar 30 minuten per dag gedurende vijf dagen – een redelijke vraag om een positieve geestelijke gezondheid te bevorderen. ”