Een team van onderzoekers van de Universiteit van San Diego en de Universiteit van Pittsburgh biedt een nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van behandelingen voor griep. Deze versie van de griep genaamd pandemie Influenza A H1N1 2009, of pH1N1, verschilt van het Coronavirus en staat erom bekend dat het jaarlijks honderdduizenden mensen doodt.
Het Center for Disease Control schat dat het alleen al in de Verenigde Staten bijna 61 miljoen mensen trof, wat resulteerde in meer dan 12.000 doden. Het H1N1-virus circuleert ook onder vogels en varkens, wat seizoensgebonden epidemieën en pandemische uitbraken veroorzaakt, zoals de Spaanse griep van 1918, die wereldwijd miljoenen mensen heeft gedood.
Bovendien wordt deze dreiging steeds groter door de steeds grotere resistentie tegen antivirale medicijnen, waardoor de ontwikkeling van nieuwe benaderingen voor de preventie en behandeling van influenza-virusinfecties nodig is.
Het proces van het creëren van nieuwe geneesmiddelen die het griepvirus effectief bestrijden, houdt in dat wetenschappers experimenteren met moleculaire simulaties. In een recent onderzoek, geleid door Rommie Amaro van UC San Diego, hebben onderzoekers nieuwe wegen ingeslagen met hun simulaties in termen van grootte, complexiteit en methodologische analyses van de gesimuleerde componenten. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Central Science, een tijdschrift van de American Chemical Society.