Stress kan invloed hebben op uw witte bloedcellen en uw immuunsysteem – waardoor u vatbaarder wordt voor ziek worden.
0:06 Cortisol en het immuunsysteem
1:15 Chronische stress en cortisolweerstand
2:07 Stresseffecten op het immuunsysteem
2:32 Wat gebeurt er voordat je ziek wordt?
In deze video gaan we het hebben over hoe stress het immuunsysteem beïnvloedt.
Als we het over stress hebben, hebben we het over het hormoon cortisol. Cortisol heeft als doel het onderdrukken van witte bloedcellen. Je witte bloedcellen zijn in feite het leger van je immuunsysteem. Cortisol onderdrukt die functie. Stress activeert cortisol.
Er zijn twee soorten stress:
1. Acute stress
2. Chronische stress
Chronische stress is het type stress dat achter zoveel gezondheidsproblemen schuilgaat. Wanneer u cortisol chronisch verhoogt, kunt u cortisolweerstand creëren. Dit lijkt erg op insulineresistentie. De hoeveelheid cortisol kan zelfs normaal in uw bloed verschijnen. Maar de cellen zijn niet langer gevoelig voor cortisol en cortisol werkt niet meer. Dit betekent dat het geen goed effect heeft op het immuunsysteem.
Het kan een piek in de witte bloedcellen veroorzaken, wat uw risico op allerlei problemen kan verhogen. Of het kan ertoe leiden dat u uw immuunbescherming verliest en u vatbaarder wordt voor ziek worden.
Voordat je ziek wordt, gebeurt er bijna altijd iets. Het is een soort factor die je immuunsysteem verlaagt. Het kan een combinatie van stress en een tekort aan voedingsstoffen zijn, of het kan stress zelf zijn. Een virus kan ook een tekort aan voedingsstoffen veroorzaken. Het kan zelfs vitamine D blokkeren. Hierdoor kan de infectie blijven.