Hoe meer suiker we eten, hoe minder vitamines en mineralen we consumeren, tonen nieuwe bevindingen van de Universiteit van Lund in Zweden. De onderzoekers achter de studie geloven echter niet dat alleen hun resultaten voldoende zijn om wijzigingen aan te brengen in de huidige voedingsaanbevelingen.
Hoge suikerinname is in verband gebracht met tal van ziekten en aandoeningen zoals slechte tandgezondheid, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
Onderzoekers onderzochten de relatie tussen toegevoegde suiker – dat wil zeggen suiker die tijdens de verwerking aan voedsel en dranken wordt toegevoegd, niet de suiker die van nature voorkomt in fruit, groenten of melk – en de inname van micronutriënten (vitaminen en mineralen).
De aanbevolen bovengrens voor toegevoegde suikerinname varieert in verschillende landen en tussen verschillende instellingen. De Nordic Nutrition Recommendations – de voedingsrichtlijnen op maat van de Noordse bevolking – suggereren dat toegevoegde suiker beperkt moet worden tot 10% van de totale energie-inname (% E); De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft echter geconcludeerd dat er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn om een bovengrens te bepalen. Dientengevolge herziet EFSA de bestaande aanbevelingen voor suikerinname door te kijken naar het bewijs erachter.
“De selectie van toegevoegde suiker in tegenstelling tot andere soorten suiker, werd gedaan met het doel te kijken naar het algemene effect van de kwaliteit van voeding. Toegevoegde suiker maakt van nature geen deel uit van voedsel en dranken, het wordt tijdens verwerking, productie of aan tafel voor verschillende doeleinden aan voedsel en dranken toegevoegd en is daarom niet strikt noodzakelijk in onze voeding ”, zegt Esther González-Padilla.
Hoewel eerdere studies significante associaties hebben gevonden tussen de inname van toegevoegde suiker en de vervanging van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen (hoog gehalte aan vitaminen en mineralen) door de consumptie van energierijk voedsel (rijk aan suiker en vet) in verschillende populaties, ontbreken onderzoeken bij de volwassen bevolking in Scandinavische landen. Het doel van deze studie was daarom om te onderzoeken of er een verband was tussen de inname van toegevoegde suiker en de inname van micronutriënten bij de volwassen Zweedse populatie door twee grote populatie-gebaseerde studies te onderzoeken; de National Swedish Food Survey en de Malmö Diet and Cancer Study.
Toegevoegde suikerinname werd geschat voor elk individu door de totale inname van eenvoudige suikers (voornamelijk glucose, fructose en sucrose) uit het hele dieet te tellen en vervolgens de hoeveelheid suikers af te trekken van fruit en bessen, vruchtensap en groenten (de belangrijkste bronnen van voorkomende suikers). De energie-inname voor toegevoegde suiker werd berekend en de populaties werden als volgt gestratificeerd in zes groepen volgens hun toegevoegde suikerinname: minder dan 5% E, 5–7,5% E, 7,5-10% E, 10-15% E, 15 –20% E en meer dan 20% E van toegevoegde suiker.
“Deze grenspunten werden gekozen met de bedoeling onze resultaten te vergelijken met reeds bestaande aanbevelingen voor toegevoegde suikerinname over de hele wereld”, legt Esther González-Padilla uit.
Vervolgens vergeleken ze hun resultaten met de inname van negen micronutriënten; calcium, folaat, ijzer, magnesium, kalium, selenium, vitamine C, vitamine D en zink. De onderzoekers zagen in beide onderzoeken een omgekeerd verband tussen de inname van toegevoegde suiker en de dagelijkse inname van alle negen micronutriënten. Hoe meer toegevoegde suiker de deelnemers consumeerden, hoe lager de inname van vitamines en mineralen.
“Om een duidelijke limiet van toegevoegde suikerinname te kunnen vaststellen, moet de afname van de inname van micronutriënten echter opmerkelijk worden vergroot, wat we niet hebben waargenomen in onze studie. Hoewel dit onderzoek alleen niet voldoende is om aanbevelingen te wijzigen, voegt het waardevol bewijs toe aan de hoeveelheid kennis die we hebben om aanbevelingen in de toekomst mogelijk aan te passen ‘, concludeert Esther González-Pradilla.
De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition & Metabolism.
Over de studie:
In de National Swedish Food Survey (Riksmaten Adults) namen 1797 mannen en vrouwen tussen 18 en 80 jaar oud die in Zweden verbleven deel tussen mei 2010 en juli 2011. De Malmö Diet and Cancer Study is een populatie-gebaseerd prospectief cohortonderzoek bestaande uit alle mannen geboren tussen 1923 en 1945 en vrouwen geboren tussen 1923 en 1950, in totaal 12238 deelnemers, die tijdens de periode van gegevensverzameling (maart 1991 – oktober 1996) in Malmö (in het zuiden van Zweden) verbleven. Samen presenteren deze twee cohorten informatie over voedingsgewoonten in de Zweedse volwassen bevolking die meer dan twee decennia beslaat.
Link to the publication in Nutrition & Metabolism:
Association between added sugar intake and micronutrient dilution: a cross-sectional study in two adult Swedish populations