De PFAS chemicaliën perfluoroctaansulfonaat en perfluoroctaanzuur, beter bekend als PFOS en PFOA, maken het leven gemakkelijker, denk aan de antiaanbaklaag in je pannen. Maar wetenschappers hebben veel vragen over de langetermijneffecten van deze synthetische verbindingen. Ze worden minder gebruikt door consumenten en bedrijven die hen ooit verdedigden, stappen weg. Maar ze hebben nog steeds belangrijke militaire en industriële toepassingen, vooral in blusschuim. Zelfs als de productie volledig is gestopt, zal de wereld nog altijd bij hen blijven wonen.
“Deze chemicaliën zijn detecteerbaar in het bloed van bijna elke mens. Ze worden vaak ook in andere soorten gevonden, waaronder ijsberen en walvissenhersenen, ”zei Jason Cannon, een universitair hoofddocent toxicologie aan de Purdue University. “De koolstof-fluorbinding is een van de sterkste in de natuur en is moeilijk af te breken, vooral wanneer er meer dan één fluoratoom op het koolstofatoom zit. De meeste chemicaliën die we consumeren of absorberen, verlaten het lichaam in een andere chemische vorm. Voor zover wij weten, worden deze chemicaliën niet erg goed gemetaboliseerd, zodat ze bioaccumuleren. ”
Deze voor altijd chemische stoffen zijn iets dat Cannon een belangrijk volksgezondheidsprobleem noemt, omdat is aangetoond dat nadelige gezondheidseffecten hormonen en andere aspecten van het endocriene systeem beïnvloeden. Zowel PFOS als PFOA zijn per- en polyfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS, en zijn potentieel neurotoxisch. Maar in hoeverre is onbekend, vooral voor de jaren en decennia kunnen ze zich ophopen in de hersenen.
“En welke regio’s ze zich ophopen in de hersenen is onbekend,” zei Cannon, die toxines in de voeding en neurologische aandoeningen bestudeert, waaronder gen-omgevingsinteracties bij de ziekte van Parkinson.
Cannons recente onderzoek gepubliceerd in Toxicological Sciences heeft vastgesteld dat PFOS selectief neurotoxisch is en relevant is voor specifieke neurologische aandoeningen. In deze studie werden rondwormen blootgesteld aan PFOS en PFAS en werd aangetoond dat hun dopamine-niveaus en dopamine-neuronen zeer gevoelig waren en afnamen. Bij zoogdieren is dopamine de sleutel tot beweging, beloning en verslaving.
“Als een ziektelab van Parkinson is het zien van dopamine-niveauuitputting een kenmerk van de ziekte, maar vanaf hier moeten we voorzichtig zijn met onze interpretatie,” zei Cannon. “Naast de ziekte van Parkinson zijn er een aantal dopaminegebieden in de hersenen die kunnen worden aangetast en neurodegeneratieve problemen of problemen met de geestelijke gezondheid inhouden. Meer onderzoek is nodig. ”
Cannons eerder onderzoek, gepubliceerd in Toxicology and Applied Pharmacology, heeft een stap gezet in de richting van hoe de dopaminerge functie kan worden beïnvloed. Deze studie wees uit dat blootstelling aan PFOS leidde tot selectieve verlagingen van dopamine-niveaus in noordelijke luipaardkikkers, een schildwachtsoort. Larven van de luipaardkikker werden gebruikt voor het testen, omdat hun hersenen bepaalde chemische bio-eigenschappen hebben die meer lijken op die bij mensen dan die bij knaagdieren. Deze kikkersoort heeft een afbraakproduct van dopamine, neuromelanine genaamd, dat zich bindt met gifstoffen.
De drie doses die in een laboratorium werden geëvalueerd, weerspiegelden hoge hoeveelheden van mogelijke militaire locaties. De dopamine daalde aanzienlijk in de hersenen van kikkers behandeld met PFOA met 1.000 delen per miljard en PFOS met 100 en 1.000 delen per miljard).
Hoewel veel PFOS en PFOA’s zijn verwijderd, worden er veel alternatieven met kortere ketens gemaakt.
“Er wordt gedacht dat de PFOA’s met kortere keten minder giftig zijn,” zei Cannon. “Maar ik zou zeggen dat we dat echt niet weten. De gegevens zijn er niet. We hebben al deze alternatieven in de omgeving met weinig tot geen toxiciteitstests. In sommige gevallen kan dat waar zijn. Ze kunnen metaboliseren en het lichaam sneller verlaten, maar vanuit neurologisch standpunt dringen de kleinere verbindingen meestal beter door in de hersenen. Dus dat is iets waar we ook op moeten letten. ”